Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Culy Kids: dit zijn de leukste kookboeken voor kinderen

Ben jij vastbesloten om je kinderen (of de kinderen in je omgeving) tot kleine foodies te kweken? Daarmee kun je niet vroeg beginnen. En waarom ook niet: houden van lekker eten en koken is a joy for life. Met deze kookboeken voor kinderen kun je hun liefde voor lekker eten alvast aanwakkeren.

Toen we nog kleine Culy’s waren, hadden we ze ook al: kinderkookboeken. Zo was Culy’s Nancy gefascineerd door het – hou je vast – Blue Band Kinderkookboek. En Culy’s Winnie maakte gewoon haar eigen kookboeken.

Misschien komt het doordat we de laatste tijd veel meer thuis zitten, maar wij zien steeds meer kinderen zich ontpoppen tot kleine chefs. Iets positiefs, want: voor jezelf (en voor anderen) kunnen koken is een handige vaardigheid. Laten we dat enthousiasme stimuleren met deze toffe kookboeken voor kinderen.

De leukste kookboeken voor kinderen

Kookboeken voor kinderen

Het grote kinderkookboek – Karin Luiten

Karin Luiten – de koningin van het koken zonder pakjes en zakjes – bracht onlangs een geweldig kookboek uit, speciaal voor de kleinsten onder ons. Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes leert kinderen hoe ze zelf lekkere verse maaltijden op tafel zetten. Van groentesoep met ballen tot aan falafel en loempiaatjes. Natuurlijk weer zónder pakjes en zakjes.

Dubbel leuk: Karin maakte zelf de illustraties voor haar boek.

> Het grote kinderkookboek van Karin Luiten is te koop voor € 21,99. 

Vega met Shane
Bron:

Vega met Shane & Koken met Shane – Shane Kluivert

Shane Kluivert kan niet alleen fantastisch voetballen, hij ontpopte zich verrassend genoeg ook tot de jongste foodblogger van Nederland (hij was toen 10 jaar). In zijn kookvideo’s liet hij kinderen al zien hoe ze bijvoorbeeld de beste verse zalm konden kopen op de markt en hoe ze zelf groene asperges moeten bereiden.

Niet lang daarna kwam Shane met zijn eerste kookboek: Koken met Shane. Eind vorig jaar verscheen de opvolger: Vega met Shane. Daarin deelt Shane 40 van zijn favoriete vegetarische recepten. Daarmee wil hij laten zien hoe lekker gezond en vegetarisch eten kan zijn, maar vooral ook hoe koken een manier is om mensen blij te maken. Ook heel erg leuk voor iets grotere kinderen.

Culy sprak Shane trouwens over dat laatste kookboek.

> Koken met Shane & Vega met Shane zijn te online te koop. 

't Verrukkelijke Kinder Bakboek

‘t Verrukkelijke Kinder Bakboek – Rutger van den Broek en Mark Haayema

Rutger van den Broek is de bakkoning van Nederland. Niet voor niets won hij het eerste seizoen van Heel Holland Bakt en brengt hij bakbijbel na bakbijbel uit. Samen met Mark Haayema, die geweldige kinderboeken schrijft, bracht hij in 2019 ‘t Verrukkelijke Kinder Bakboek uit. Het leest als een prentenboek, maar staat bomvol recepten die kinderen lekker kunnen bakken.

Leuk is vooral dat het boek draait om de Familie Bakker. Zij nemen je (of je kinderen…) mee langs de seizoenen. Strandkoekjes in de zomer, rozijnenbollen in de herfst en kruidnoten en kerstkransjes in de winter. Met recht een verrukkelijk boek te noemen!

> ‘t Verrukkelijke Kinder Bakboek is te koop voor € 22,99. 

‘t Waanzinnige Kinder Kookboek – Hugo Kennis & Mark Haayema

Mark Haayema (daar hebben we ‘m weer) maakte nog zo’n lekker kookboek met een bekende foodie, dit keer met Hugo Kennis. Die ken je van De Worsten van Babel, maar ook van 24Kitchen en tal van leuke kookprogramma’s, onder andere met kinderen.

Samen maakten ze een boek over het fictieve restaurant LeQeur, vol met vrolijke verhalen en weetjes over koken, eten en restaurants én recepten van Hugo. Van vitello tonnato tot aan Thaise mosselen en kaasfondue.

> ‘t Waanzinnige Kinder Kookboek is te koop voor € 22,99. 

Basics to Brilliance Kids – Donna Hay

Donna Hay‘s boek ‘Basics to Brilliance’ kreeg een kindje en dat werd ‘Basics to Brilliance Kids’. Het staat wederom vol met slimme, eenvoudige en seizoensgebonden recepten, maar dan uiterst geschikt voor kleine(re) handjes. Donna vindt het belangrijk om kinderen te laten zien hoe leuk en lekker het is om te koken en te bakken. Deze verzameling recepten testte ze eerst uit op haar eigen kinderen.

> Basics to Brilliance Kids van Donna Hay is te koop voor € 25,99.

Kookboeken voor kinderen

De Zilveren Lepel voor kinderen

De Zilveren Lepel is hét beroemde naslagwerk over de Italiaanse keuken dat je op bizar veel boekenplanken tegen zult komen. Een bestseller dus, die al meer dan zestig jaar wordt verkocht.

In 2015 kwam er al een variant uit van het beroemde kookboek speciaal voor kinderen: De Zilveren Lepel voor kinderen. Dit jaar verschijnt het in een herziene uitgave, met recepten voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

> De Zilveren Lepel voor kinderen verschijnt op 2 maart en kost € 24,99. 

Eten met Nijntje cover

Eten met Nijntje

En dan nu speciaal voor de allerkleinsten: Eten met Nijntje. Want Nijntje én Samuel Levie samen: what’s not to love? Het is namelijk helemaal bedacht om kinderen vroeg te enthousiasmeren over eten. Over waar de melk vandaan komt bijvoorbeeld. En dat worteltjes uit de moestuin komen. De avonturen van Nijntje worden afgewisseld met praktische, leuke recepten voor kleintjes van de hand van Samuel.

Misschien niet echt een kookboek waaruit ze zélf gaan koken (want het is gericht op hele kleine kinderen), maar wel een boekje waarvan ze verliefd zullen worden op verse ingrediënten.

> Eten met Nijntje door Dick Bruna en Samuel Levie is te koop voor € 19,99 euro. 

Meer kookboekenlijstjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.