Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je echte Indonesische spekkoek (lapis legit)

Als je net als wij gek bent op spekkoek, wil je die gewoon minstens één keer in je leven gemaakt hebben. Met dit recept komt dat goed. Het komt uit De bijbel van de Indonesische keuken: een dik naslagwerk van Maureen Tan, dat je op een ontdekkingsreis voert langs de verschillende Indonesische eilanden en hun keukens.

Wát een naslagwerk is De bijbel van de Indonesische keuken geworden! In dit onlangs verschenen boek wordt de Indonesische keuken opgedeeld in de verschillende en verrassende eilandkeukens van het land. Zo ontdek je dus welke recepten er van Sumatra komen, maar ook van West-Java, Midden-Java en Oost-Java, Bali, Sulawesi en Papoea. Al met al zijn dat meer dan 230 recepten, dus daarmee ben je wel even zoet.

> Ook interessant: De leukste (en beste!) Ind(ones)ische kookboeken op een rij

Zelf spekkoek bakken

De bereidingstijd voor deze spekkoek is 2 uur en 30 minuten. Mooi klusje voor het weekend dus.

Maureen: “Vroeger maakte mijn moeder in de decembermaanden ieder jaar tientallen spekkoeken op bestelling. Het was mijn taak om de springvormen in te vetten. ‘Goed en dik, zonder een plekje over te slaan’, zei ze dan. Ik zie haar nog op een stoel voor de oven zitten. Ieder laagje moest precies goed gaar zijn, maar mocht niet te veel kleuren. Uit respect voor degene die er uren voor in de keuken heeft gestaan, snijd je de spekkoek in dunne plakjes.”

Spekkoek recept
Bron: De bijbel van de Indonesische keuken

Zo maak je spekkoek

1. Verwarm de oven voor tot 175 °C (alleen onderwarmte). Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit.

2. Meng met de mixer de roomboter met het vanillemerg, de basterdsuiker en het zout tot een lichtgele massa. Voeg geleidelijk aan de eidooiers toe en meng tot het ei volledig is opgenomen.

3. Blijf mengen en voeg geleidelijk aan de bloem en tot slot de gecondenseerde melk toe. Meng het geheel tot een egaal beslag en verdeel het over twee ruime kommen.

4. Maal in de vijzel de kardemom, nootmuskaat en de kruidnagels met het kaneelpoeder fijn. Spatel de gemalen specerijen door het beslag in een van de kommen.

5. Klop met de mixer in een schone, vetvrije kom de eiwitten op. Verdeel het opgeklopte eiwit over de twee beslagkommen en spatel het er kort doorheen.

6. Verdeel voor de eerste laag een dun laagje van het donkere specerijenbeslag in de springvorm en bak het 4-5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

7. Neem de springvorm uit de oven en zet de oven nu op grillstand of op alleen bovenwarmte. Verdeel een dun laagje van het lichte beslag in de springvorm en bak weer 4-5 minuten in het midden van de oven.

8. Bak zo om en om 18 lagen. De spekkoek is na ongeveer 90 minuten baktijd klaar. Gebruik voor een gelijkmatig eindresultaat telkens dezelfde hoeveelheid beslag en eindig met een witte laag.

9. Neem de spekkoek uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Verpak hem in plasticfolie of vries hem in stukken in. Soms krijg je luchtbellen in het beslag. Deze kun je met de voet van een klein wijnglas, ingesmeerd met wat boter, voorzichtig weer platdrukken.

 

De bijbel van de Indonesische keuken

De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 31,99

Meer Indonesische recepten: