Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: tahdig (Perzische rijst) met granaatappel en pistache

Na al tijden verlekkerd naar recepten te hebben gekeken, besloten we dat we ons zelf maar eens aan tahdig moesten wagen. Dit gerecht – dat ook wel Perzische rijst wordt genoemd – bestaat uit goudgele rijst met saffraan en yoghurt. Maar wat tahdig onbetwist tahdig maakt, is de knapperige korst.

Tahdig of tachin?

Fluffy, goudgele rijst met de smaak van saffraan en een superknapperige korst: dat is tahdig in een notendop. En juist die combinatie van zachte, fluffy rijst met dat krokante korstje, is hemels.

Het gerecht wordt ook weleens gemaakt met kip of gedroogd fruit en specerijen. Tachin noemen ze ‘m dan. Want tahdig staat vooral voor die crunchy korst. In het Perzisch betekent dat dan ook letterlijk: ‘bodem van de pan’. De Perzische rijst komt officieel uit de Iraanse keuken.

Ook interessant: zo herken je echte saffraan en gebruik je het optimaal

Tahdig of tachin
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Glazen ovenschaal

Tahdig wordt meestal in een grote pan op het vuur gemaakt (een goedkope pan met anti-aanbaklaag zou het geheim zijn voor goede tahdig), maar het is dan altijd maar afwachten hoe ‘ie eruit komt. Krijg je een compacte rijsttaart met knapperige korst, of stort de hele boel in elkaar?

Wij besloten daarom om ‘t op safe te spelen en voor een glazen ovenschaal te gaan. Zo kun je makkelijk de bodem checken.

In een ronde ovenschaal krijg je – duh – een mooie, ronde tahdig. Maar zoals je ziet, gaat het ook prima in een vierkante of zelfs in een langwerpige.

Tahdig: Perzisch gerecht met rijst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tahdig maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de rijst grondig (belangrijke stap) tot het water dat ervan afkomt, helder is.

Breng een grote pan water aan de kook met 75 gram zout (yes, da’s flink veel, maar dat heeft dit gerecht nodig). Doe de afgespoelde rijst erin, roer even goed zodat de rijst niet aan de bodem kleeft en laat zo’n 5 minuten koken.

Giet de rijst af en spoel onder koud water. Zet opzij.

Meng de saffraan met twee eetlepels heet water in een kommetje en laat 10 minuten staan. Smelt de boter en meng die door de saffraan.

Doe drie eetlepels van het saffraanmengsel in een kommetje. Meng de aardappelschijfjes erdoorheen, zodat ze een goudgele kleur krijgen.

Meng in een grote kom (hier moet straks de rijst in passen) de yoghurt met de eidooiers en een snuf zout. Doe de rest van het saffraanmengsel hierbij en de gekookte rijst. Schep alles met een spatel door elkaar, net zolang tot alle rijstkorrels goudgeel zijn.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie en verdeel de plakjes aardappel over de bodem. Er mag ruimte tussen zitten, zorg dat ze elkaar niet overlappen.

Schep alle rijst bovenop de plakjes aardappel. Doe dit in twee delen, zodat je de rijst goed aan kunt drukken. Druk de rijst tenslotte nog aan met de onderkant van een glas. Dit zorgt ervoor dat de tahdig straks makkelijker los kan komen van de bodem van de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie.

Bak de tahdig in 60 tot 80 minuten tot een uur goudbruin en knapperig in de hete oven. Check de onderkant van de schaal om te zien of de rijst al een mooi knapperig, goudbruin korstje heeft gekregen.

Laat de tahdig 10 minuten afkoelen in de schaal en haal daarna het folie eraf. Leg er een groot bord of een schaal op (check even of je ovenwanten moet gebruiken!) en draai om, zodat de tahdig op het bord terechtkomt.

Strooi er daarna de granaatappelpitjes en pistachenoten overheen. Snijd ‘m in stukken en tadááá: tahdig! :) Lekker met harissakip en een salade.