Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: makkelijke Japanse ramen met rundvlees

Het geheim van een goede ramen (Japanse noedelsoep) zit ‘m in de bouillon. Dat moet een smaakbom zijn: vol van umami en interessant tot de laatste druppel. Wij bedachten een makkelijke Japanse ramen met rundvlees, met een vegan dashi (bouillon) als basis.

Wacht even: dashi zei je? Wat is dat ook alweer? Dashi vormt meestal de basis van Japanse ramen. Deze bouillon wordt gemaakt van kombu (gedroogd zeewier). Dat geeft de bouillon een geurige, authentieke smaak. Je kunt het bij de toko kopen of online bestellen.

Bij die kombu gaat katsuobushi, ook wel bekend als bonito flakes. Dat is gedroogde, zeer dun geschaafde tonijn. Van de chef van restaurant ACE leerden we dat je ook heerlijke dashi kunt maken door de tonijn te vervangen door gedroogde shiitake of porcini (eekhoorntjesbrood). Net zo lekker (en bovendien ook handig als je vegan ramen wil maken).

Voor de crunch maken we er snelle pickles bij van radijs. Die zijn trouwens ook heel lekker bij alles van bibimbap tot noodles.

zelf Japanse ramen met dashi maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze ramen met rundvlees

Begin met de pickles van radijs. Doe de radijsjes met een eetlepel suiker en een eetlepel zout in een bakje. Laat zo lang mogelijk staan. Maar een half uurtje is ook al genoeg.

Maak dan de dashi. Leg daarvoor de kombu 20 minuten in een pan met koud water te weken. Zet daarna het vuur onder de pan aan. Zodra het water begin te koken, zet je het vuur uit.

Doe de gedroogde paddenstoelen bij de kombu in de pan en laat 10 minuten trekken. Proef even of je dashi krachtig genoeg is en haal dan alle ingrediënten uit de bouillon. Je kunt ‘m eventueel zeven of zo gebruiken.

Leg de stukjes rundvlees in de marinade en laat een minuut of 10 staan. Langer mag trouwens ook.

Doe de sliertjes bosui in een kommetje met koud water, zodat ze mooi gaan omkrullen. Kook de eitjes zacht tot medium.

Breng de dashi op smaak met de saké, sojasaus, zout en mirin. Breng aan de kook.

Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Haal het rundvlees uit de marinade en bak het in ongeveer 2 minuten bruin (dunne plakjes rundvlees zijn supersnel gaar).

Verdeel de dashi over 4 kommen. Doe de noodles erbij en leg er wat reepjes rundvlees bovenop. Snijd de eitjes doormidden en leg die op de ramen. Sprenkel er eventueel wat shichimi togarashi overheen (of zout en peper). Maak de ramen met rundvlees af met een bergje lente-ui.

Japanse ramen met beef

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.