Redactie
Redactie Recepten 30 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: meringuerol met lemon curd en passievrucht

Deze meringuerol met lemon curd en passievruchten ziet er uit als een plaatje! Het lijkt moeilijk om te maken, maar als je onze tips en stappen volgt lukt het gegarandeerd.

Een aantal tips

Het leuke aan dit recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Bak bijvoorbeeld de meringue met nootjes of cacao, meng het roommengsel met fruit of chocolade en garneer met al het moois uit de voorraadkast en fruitschaal.

Wij gebruikten voor deze variant lemon curd en passievrucht als de belangrijkste smaken, maar je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten gebruiken. Denk aan verse frambozen (uit de diepvries geven teveel vocht af), mangoblokjes en bramen.

Je kunt de meringuerol tot zo’n 12 uur van tevoren maken, maar zorg er wel voor dat alle ingrediënten volledig zijn afgekoeld en garneer pas vlak voor het serveren. De meringue wordt wel iets zachter, maar de smaak blijft perfect.

Voor de lemon curd in dit recept gebruiken we alleen dooiers die anders ouden overblijven door de meringue. Hierdoor wordt de smaak een stuk romiger, maar dat is alleen maar lekker. Bewaar de rest van de lemon curd in een spuitflesje in de koelkast.

meringue rol voor bij het paasdiner
Culy.nl

De meringue

Begin met de meringue. Verwarm je oven voor op 160 graden en klop de eiwitten in een brandschone kom luchtig. Wanneer de eiwitten een mooi stevig schuim zijn geworden, voeg je de kristalsuiker in delen toe.

Klop totdat de meringue glanst als parelmoer en je tussen je vingers geen suikerkristalleen meer voelt. Dit kan 10-15 minuten duren. Roer de maizena, azijn en zout door de meringue en verspreid over een grote bakplaat met bakpapier. De meringue moet ongeveer 3 centimeter hoog zijn.

Bak een half uur in de oven en zet vervolgens de oven uit. Laat nog 10-15 minuten in de afkoelende oven staan. Als het goed is zakt de meringue nu in. Haal uit de oven en maak voorzichtig rolbewegingen, zodat het schuim iets soepeler wordt, maar niet breekt. Laat afkoelen.

Lemon curd

Maak tijdens het bakken van de meringue de lemon curd door de eidooiers met de 225 gram suiker, het rasp en sap van de citroenen te verwarmen op laag vuur. Roer continu en voeg wanneer het mengsel warm begint te worden vier blokjes koude boter toe.

Blijf roeren totdat de boter is gesmolten en voeg dan een volgende portie toe. Blijf dit herhalen totdat alle boter op is, maar pas op dat de dooiers niet gaan schiften en garen. Ben je bang dat dit gebeurt? Haal dan de pan even van het vuur en voeg extra boter toe (dit zorgt ervoor dat het mengsel af kan koelen en de dooiers niet verder garen).

Als alle boter op is laat je de lemon curd langzaam aan de kook komen. Draai het vuur uit bij de eerste luchtbellen en giet door een zeef in een schaal. Laat bedekt met plasticfolie afkoelen, eventueel in de koelkast.

Vullen maar!

Klop de mascarpone los met een mixer en voeg vervolgens de slagroom toe. Klop luchtig totdat je stijve pieken hebt. Klop nog kort de suiker erdoor, en meng vervolgens 6 flinke eetlepels van de lemon curd en het vruchtvlees van de passievruchten erdoor. Proef en voeg eventueel extra suiker of lemon curd toe.

Draai de meringue om zodat wat eerst de onderkant was, nu de bovenkant is. Verdeel hier het roommengsel over, maar houd aan alle kanten twee centimeter vrij en aan één lange kant ongeveer vijf centimeter.

Begin vanaf de andere lange kant met rollen. Doe dit voorzichtig en neem er de tijd voor. Ga zo door totdat de rol met de naad naar beneden ligt.

Klop de slagroom stijf met de suiker en verdeel over de bovenkant van de meringuerol. Garneer met een beetje poedersuiker, lemon curd en de resterende passievruchten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.