Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Pistache is dé trend en hier zien we het allemaal voorbijkomen

We zijn een beetje jaloers op de Sicilianen. Om verschillende redenen, maar dat ze over het perfecte klimaat beschikken voor pistachebomen vormt wel het grootste deel van onze jaloezie. Pistache is namelijk al jaren één van onze favoriete ingrediënten en tot onze grote vreugde lijkt ook de rest van de wereld die liefde op te pikken.

De laatste tijd zien we het ingrediënt immers steeds vaker opduiken en dat vinden wij méér dan terecht. Kortom: tijd voor een ode aan de pistachenoot!

Culy Homemade: zelf pistachepasta maken (heerlijk op een croissant!)

Pistache is overal en we <3 it 

In gebak

Of het nou gaat om de cannoli van Only Cannoli, om de cruffins bij Ulmus of om de gevulde croissants bij Salvo: pistache in gebak is o-ver-al. Een paar leuke exemplaren die we laatst spotten waren de pistache-escargot bij Arome Bakery in Londen en de met kaneelsuiker bedekte pistachecroissant bij Saint-Jean. Kom maar op met meer!

In toetjes

We dromen er nog steeds van: laatste kregen we een ijssandwich van patissier Alexandre Scour tijdens een pop-updiner bij Buurtcafé De Tros. Daarvoor vulde hij twee pistachekoekjes met yoghurtijs én gaf hij die sandwich nog een extra dosis liefde met een pure, compacte pistachepasta. Niet alleen gigantisch goed in zijn eenvoud, vooral ook een idee dat we thuis willen kopiëren. Bij het hippe Oficina verwerken ze pistache dan weer in een roll cake met bergamot. En beland je nou per toeval bij Fabrica Pizza in Tel Aviv, bestel dan zeker een calzone met pistache, witte chocoladepraliné en mascarpone als toetje.

Pistache en ijs

Een open deur maar o-zo-lekker: pistache en ijs zijn een gouden duo! En dan niet alleen in de gedaante van pistacheijs (naar onze mening nog steeds het lekkerst bij Massimo Gelato trouwens), maar ook als dip voor schepijs (zoals ze doen bij het leuke Milad in Antwerpen). En waarom geen croissant vullen met een schep pistacheijs, zoals ze laatst bij bakkerij loof deden? Inderdaad.

In drankjes

Het zomermenu bij het Amsterdamse Venu is er eentje om u tegen te zeggen en dat is niet in de laatste plaats vanwege hun Pistachio Rose Latte. Juist: in dit drankje wordt koffie gecombineerd met ‘het delicate van pistache en een subtiel vleugje roos’.

Ook leuk: laatst kreeg Culy’s Winnie een fles pistachesiroop cadeau (#godsgeschenk). Met zo’n flesje kan je dan weer makkelijk thuis aan de slag en je eigen lattes, limonades of cocktails bedenken. We durven te voorspellen dat dit soort dingen in de toekomst nog vaker op menukaarten zullen schitteren.

Tussen broodjes

Het populaire Zero Zero berust dan weer op het groene goud voor hun huisgemaakte focaccia’s: voor hun zuurdesemsandwich met mortadella, stracciatella en pistache nemen we de lange wachtrijen er graag bij.

Pistache in hartige gerechten

De meeste hippe zaken hebben wel een gerecht met pistache op de kaart; dat durven we zo te stellen. Chez Nina weet pistache bijvoorbeeld te combineren met bietenpolpette, yoghurt en limoen. Bij BAUT kruimelen ze pistache dan weer op een gerecht met aubergine. En let maar eens op: pistache vormt steeds vaker die hartige ondertoon die gerechten net wat lekkerder maakt.

Bij toko’s

En nog ‘n tip van de redactie: het zou je verbazen hoeveel producten met pistache al jaren liggen te chillen in de rekken van toko’s. Zo kopen we regelmatig kulfi met pistache bij exotische winkels en heb je ook nog ‘ns het geluk om pistacheyoghurt- en drankjes aan te treffen bij Turkse supermarkten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.