Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Kulfi: fluweelzacht, romig ijs uit India (dat je kunt maken zonder ijsmachine!)

Een fluweelzacht, romig ijsje met specerijen die je meteen aan de nieuwste Bollywoodfilm doen denken? Die je kunt maken zònder ijsmachine? Deze droom van een ijsje heet: kulfi. Dit ijsje is erg bekend in India en te koop op straat of, heel vroeger, van deur tot deur op hete dagen. Dit ijsdessert wordt gemaakt op basis van ingekookte of gecondenseerde melk en combineert heerlijke smaken zoals mango, kardemom of pistachenoten. Bijzonder lekker.

Roomijs zonder ijsmachine

Voor de echte kenners onder ons, is het maken van goed roomijs zonder ijsmachine vaak vrij lastig. Zonder ijsmachine krijg je veel ijskristallen in het ijsje, in een ijsmachine worden deze kristallen namelijk ‘kapot’ gedraaid. Maar in een bakje in de vriezer niet.

In kulfi is daar een oplossing voor gevonden. Er wordt ingekookte en/of gecondenseerde melk  en slagroom gebruikt. In deze melkvarianten zit minder vocht, waardoor je minder kristallen krijgt die kunnen bevriezen. Het enige nadeel is dat het ijs er iets langer over doet om te bevriezen (zeker een nachtje) en snel weer smelt. Maar dit ijs is zò lekker, dat krijgt niet eens te kans om te smelten.

Thuis zelf ijs maken? Deze 9 tips helpen je daarbij!

Specerijen en smaken van een kulfi ijsje

Kulfi is er in vele smaken en vormen. Maar de basis blijft altijd slagroom en gecondenseerde melk. Nootjes zoals pistachenootjes of amandelen zie je ook vaak terug. Daarnaast ook mango, rozenblaadjes, saffraan, kardemon, kokos, aardbeien, chocolade, rozijnen of ander gedroogd fruit. Samen of alleen, alles is eigenlijk wel lekker.

Tip: de vorm van de kulfi is vaak een soort omgekeerde hoorn, maar die kun je thuis ook prima namaken met kartonnen bekertjes (koffie to go) met daarin een stokje.

Nu wil je thuis uiteraard direct aan de slag om dit ijs zelf te maken. Een leuke variant is van Spice trip with Paulami, waarbij de kulfi gemaakt wordt van rabarber en pistachenoten. Klinkt fàn-tàs-tìsch.

 

Ook behoefte aan verkoeling met zelfgemaakt ijs?

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.