Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Trend: het retro dessert is eindelijk terug van weggeweest

Ook al zien we nog steeds menig innoverend exemplaar onder het kopje ‘desserts’ op de menukaart prijken – van ijs van aardpeer tot schuim van negroni – het retro dessert wint óók aan populariteit. En dat is iets waar we blij van worden. Een vleugje nostalgie en wat vakmanschap in de vorm van fijne favorieten uit de jaren ’70 en ’80: maak ons maar wakker voor deze desserttrend.

Trend: het retro dessert is eindelijk terug van weggeweest

In de categorie ‘waarom moeilijk doen als we ook op retro recept kunnen googelen’ trekken we natuurlijk wel vaker klassiekers uit de culinaire kast. Zo storten we ons met bijna gênant hoge regelmaat weer op de gevulde eieren en ontvangt de Viennetta ijstaart met kerst inmiddels weer een staande ovatie in plaats van luid boe-geroep. We hopen dan ook dat de volgende desserts voorlopig nog even blijven rondhangen.

Een advocaatje

We vallen meteen met misschien wel de meest iconische in huis: het advocaatje. Waar ‘ie tot voor kort alleen nog in ‘t archief van het verzorgingstehuis te vinden was, aten wij onlangs een onvergetelijk exemplaar bij restaurant VRR in Amsterdam. Huisgemaakt uiteraard, met échte vanille in plaats van extract en afgetopt met verse slagroom. Alleen daarom willen we al terug.

Culy Homemade: advocaat zoals oma ‘m vroeger maakte

Alaska

We noemden ‘m al eerder: de ijstaart heeft inmiddels ook z’n herintrede gevonden. Zo serveert het pas geopende restaurant Europa – van het team achter Euro Pizza – een Alaska: in de volksmond ook wel Baked Alaska genoemd. De geflambeerde ijstaart bestaande uit cake, ijs, fruit en schuim. Leuk om te zien, nog lekkerder om op te eten.

banoffee alaska kersttoetje kerstdessert

Roomijs

Ook terug van weggeweest: ‘gewoon’ een bolletje roomijs. Dit keer niet van Hartog of Euroshopper, maar zelfgedraaid met lokaal gemaakte karnemelk of geitenyoghurt. Klinkt simpel, smaakt onvergetelijk.

Soesjes

Je moet hard je best doen om iemand te vinden die er niet warm voor loopt: de ouderwetse soes. In Frankrijk floreert de luchtige deegbol nog net zo als 50 jaar geleden – zoals alle Franse klassiekers doen. Maar ook in Nederland staat ‘ie altijd wel in een bepaalde vorm weer op de kaart: als chique choux craquelin, als profiteroles met chocoladesaus of in de vorm van een architectonisch hoogstandje genaamd croquembouche.

Griesmeel

Je hield ervan of je at er met een grote boog omheen: griesmeelpudding. En jawel, ook deze korrelige klassieker heeft een weg terug gevonden richting de menukaart. Nog steeds zien we ‘m vaak verschijnen in combinatie met een compote of saus van fruit, gelukkig wel een stukje verfijnder dan die omgekeerde versie uit de bekende plastic taartvorm.

Panna cotta

Veel klassiekers komen terug met een twist. De wiebelende panna cotta is daar misschien wel het beste voorbeeld voor. Culy’s Martine wijdde er al eerder een volledig artikel aan: panna cotta’s met bijzondere smaken. Ook met recepten gingen we los: wat dacht je van een variant met pandan, met laurier of met Haagsche hopjes?

Panna cotta met laurier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over retro desserts:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.