Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 5 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Pannenkoeken maken? Dit moet je weten (de beste recepten en tips)

Je hebt niet echt geleefd als je nog nooit pannenkoeken hebt gemaakt. Dat is misschien niet helemaal waar, maar pannenkoeken maken (en eten!) is één van de leukste dingen om te doen als je het ons vraagt. Ook als je volwassen bent (misschien wel juist dan).

Wij vertellen je hoe je de lekkerste pannenkoeken maakt, geven je de beste pannenkoekenrecepten en reiken je geweldige tips aan waarmee je pannenkoeken nooit meer mislukken. Tenzij je er zelf eentje bent.

Pannenkoeken-recepten

Pannenkoeken bakken is niet alleen een kwestie van melk, eieren en meel en een snufje zout. Of nou ja, in essentie natuurlijk wel, maar met de pannenkoek kun je nog zoveel meer doen! Wij zetten de beste pannenkoeken-recepten voor je op een rij, van het basis pannenkoekenbeslag tot fluffy pancakes en Japanse varianten. Pancake attack!

Peanut butter pancakes van Rosa Parks
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Basis pannenkoekenbeslag

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter (om in te bakken)

Aan de slag

Doe de bloem in een kom. Voeg de eieren en wat melk toe. Roer door met een garde en als het mengsel glad is voeg je de rest van de melk toe. Voeg een snufje zout toe en meng voor een laatste keer goed door.

Verhit wat boter in een pan. Als de boter heet is, doe je het beslag in de pan en beweeg je de pan zodat het beslag verdeeld wordt over de hele bodem. Als de pannenkoek bovenop ‘droog’ is, draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant.

Pannenkoeken maken: wat heb je nodig?

Spatels, pannen en een garde, er zijn allerlei handige tools waarmee je de lekkerste pannenkoeken bakt. Om het jou makkelijk te maken, hebben we onze favorieten voor je op een rij gezet. Lees meer → 6 handige tools om pannenkoeken mee te bakken

pannenkoekentaart Pasen / paasbrunch
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste variaties op het standaard pannenkoek-recept

Lekker hoor, zo’n standaard pannenkoek met spek en stroop, kaas of poedersuiker, maar er is veel meer mogelijk dan dat! Wij zijn gek op pannenkoeken en duiken regelmatig de keuken in om te experimenteren en variaties op de standaard pannenkoek te maken. Probeer eens één van deze pannenkoek-variaties:

oreo pancakes als voorbeeld van feestelijke recepten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gezonde pannenkoeken maken

Hou je wel van pannenkoeken, maar eet je ze liever zonder suiker of stroop? Deze pannenkoeken-recepten zijn speciaal voor de mensen die graag wat gezonder (willen) eten.

Ook interessant: Pannenkoek tradities van over de hele wereld

De lekkerste toppings

Stroop en suiker een beetje zat? Gelukkig is er veel meer waarmee je je pannenkoeken kan versieren. Heb je al ‘s één van deze toppings geprobeerd?

okonomiyaki maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.