Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Deze Griekse pannenkoekjes maak je met Griekse yoghurt

Men zegt dat het de eerste pannenkoekjes waren die ooit zijn gemaakt: de Griekse ‘tiganites’. Eerst of niet, deze Griekse pannenkoekjes zijn gewoon hartstikke lekker. De toevoeging van Griekse yoghurt maakt ze extra licht en fluffy.

Tiganites betekent ‘gebakken’ in het Grieks. Daarom zie je ook weleens ‘patates tiganites’ op een menukaart staan: je krijgt dan dus geen pannenkoekjes, maar gebakken aardappelen.

Wat maakt deze griekse pannenkoekjes zo bijzonder? Ze zijn licht en luchtig, een kruising tussen soesjes en donuts. Die luchtige structuur krijgen ze door de toevoeging van Griekse yoghurt en bakpoeder. Misschien heb je weleens ricotta pannenkoekjes gegeten; tiganites hebben net zo’n zachte, romige binnenkant, dankzij de Griekse yoghurt.

tiganites

Zoet én hartig

De meeste mensen maken tiganites in de vorm van Amerikaanse pannenkoekjes, maar soms zien ze eruit als fluffy balletjes. Verwar ze dan niet met Loukoumades, die andere Griekse lekkernij: een soort kleine gefrituurde Griekse oliebolletjes.

Tiganites worden nóg fijner met een topping: honing en walnoten, honing en kaneel of met een klontje boter en siroop. Ook lekker: lemon curd. Of wat dacht je van banaan en (geschaafde) amandelen? Maar je kunt ze ook hartig eten, met feta en tomaten bijvoorbeeld.

tiganites

Zo maak je zelf tiganites

Voor 16 stuks: zeef 225 gram bloem met een 1/2 theelepel bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Voeg 150 ml Griekse yoghurt toe, 45 ml honing en twee grote eieren. Klop alles door elkaar met een garde. Het mengsel moet de consistentie hebben van slagroom.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan, schep het pannenkoekenmengsel in kleine hoopjes in de pan en laat ze ongeveer 6 tot 8 minuten bakken. Draai ze tussendoor een keer om. De tiganites moeten goudbruin gebakken zijn. Serveer met een klodder Griekse yoghurt, een schepje honing en wat walnoten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.