Redactie
Redactie Inspiratie 18 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een simpele vruchtensaus voor bij ontbijtjes, taarten en desserts

Vruchtensaus is ideaal voor als je nog restjes fruit in huis hebt wat anders niet op gaat, of juist wanneer je favoriete vruchten in het seizoen zijn. Supermakkelijk om te maken en heerlijk bij je ontbijt, toetje of een stukje taart.

Ga er van uit dat je voor een pond fruit (afhankelijk van de soort) ongeveer 100 milliter water nodig hebt en 100-200 gram suiker. Het enige wat je verder hoeft te doen is het fruit in stukjes te snijden en in te koken met een het water en de suiker.

Afhankelijk van wat je lekker vindt, duurt het inkoken 5-20 minuten. Hierbij geldt dat hoe korter je de saus kookt, hoe groter de stukjes fruit blijven. Ook wordt de saus stroperiger naar mate je de pan langer op het vuur laat staan. Zeef eventueel na afloop, zodat je een prachtige gladde saus krijgt.

Wil je een wat dikkere structuur, maar met de grove stukjes fruit? Dan kun je een maïzenapapje (een eetlepel maïzena gemengd met twee eetlepels water) tijdens het koken toevoegen of geleisuiker gebruiken in plaats van kristalsuiker.

Wat betreft het fruit kun je zo’n beetje elke soort gebruiken. Let er wel op dat de één zoeter is dan de ander en dus wellicht meer suiker nodig heeft. Bekend zijn natuurlijk sauzen gemaakt van rood fruit zoals aardbeien, frambozen en kersen, maar ook bramen, bosbessen, perziken en abrikozen doen het érg goed.

Eindeloos variëren

Fruitsaus kun je voor eindeloos veel dingen gebruiken. Van je standaard ontbijtje met havermout of yoghurt, tot een luxere versie met pannenkoeken, wafels of wentelteefjes.

Heb je een mooie taart gebakken? Dan is het ook heerlijk om er je zelf gemaakte saus bij te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke cheesecake, maar ook een (flourless) chocoladetaart is zalig.

Cheesecake
Unsplash

En dan hebben we het nog niet gehad over de toetjes! Top bijvoorbeeld een simpel bolletje (zelfgemaakt) roomijs met een lepeltje saus, een prachtige panna cotta of een bakje vla. Yum!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.