Redactie
Redactie Inspiratie 11 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo bouw je de perfecte pannenkoekentaart

Pannenkoekentaarten: feestelijker kan het niet worden, toch? Het ziet er waanzinnig uit en al helemaal als hij perfect recht blijft staan en je fatsoenlijke stukken uit de taart zelf kunt snijden. Hoe je dat het beste doet en waar je op moet letten? Culy sleept je er doorheen! 

Stap 1: Pannenkoeken of crêpes?
Hoe lekker de Hollandse, wat dikkere pannenkoeken ook kunnen zijn, voor een taart als deze moeten ze echt zo dun mogelijk zijn.

We raden je dan ook aan om crêpes te maken en dit recept te volgen. Hiermee worden de pannenkoekjes mooi dun, wordt het stapelen een stuk makkelijker én valt de taart uiteindelijk niet om. Wel zo fijn, toch?!

Voordat we het vergeten: zorg ervoor dat je pannenkoeken volledig zijn afgekoeld. Zijn ze namelijk nog warm? Dan kan de vulling door de hitte (te) zacht worden en heeft het geen grip meer.

Stap 2: Vullen maar!
Vervolgens is het tijd voor de vulling die ervoor zorgt dat de crêpes aan elkaar blijven plakken. Hiervoor kun je verschillende kanten op, zoals bijvoorbeeld (homemade) jam, botercrème, chocoladeganache, gezoete slagroom, (witte-)chocolademousse of Nutella. Deze keuze is volledig aan jou, maar zorg er wel voor dat je steeds slechts een dun laagje gebruikt.

Doe je dit niet? Dan is de kans alsnog groot dat je taart uiteindelijk omvalt, doordat de pannenkoeken van elkaar af glijden. Voorzichtig smeren dus en zet wanneer je klaar bent de taart minstens een half uur in de koelkast om te koelen.

O-ja: vergeet niet de eerste pannenkoek op een mooie plank of (taart)schaal te zetten, want als je eenmaal begint met stapelen is het te laat om hem nog te verplaatsen.

Stap 3: De toppings
Op dit punt ben je al een heel eind. Je hebt – als het goed is – de perfecte crêpes gebakken en opgestapeld, en nu is het de tijd voor de garnering. Ook hier kun je wederom alle kanten mee op gaan, zo kun je de taart afmaken met een glimmende laag ganache, dicht ‘metselen’ met slagroom, bestrooien met gezeefde poedersuiker of gewoon lekker naturel laten.

Wel is het natuurlijk leuk om te laten zien wat er in de taart zit en hem nét iets mooier te maken. Leg bovenop bijvoorbeeld vers fruit, gekonfijte sinaasappel, caramel, noten, gemalen kaneel, chocoladekrullen of een flinke toef slagroom.

Voilà! Je hebt nu een perfecte pannenkoekentaart gemaakt die klaar is om aan te snijden. Pak een groot scherp mes en snijd voorzichtig vanuit het midden tot de bodem. Geniet ervan! 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.