Redactie
Redactie Dessertrecepten 15 jul 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: chocolade taco’s met roomijs

Ken je ze nog, de chocolade-ijsjes van vroeger in de vorm van een taco? Een knapperig koekje, een randje van hard geworden chocolade en dan roomijs van binnen… Zo lekker! En guess what: je kunt chocolade taco’s thuis zelf ook maken! Het is wel even wat werk, maar iedereen zal echt een gil van geluk slaan bij het zien van het resultaat.

Allereerst: maak alvast wat ruimte in je vriezer waar je straks een bord of klein bakplaatje in kwijt kan.

We beginnen met de tacoschelpen. In één kom doe je de bloem, suiker en zout, meng dit eventjes door. In een andere kom smelt je de 30 gram roomboter (in de magnetron op lage stand of au bain marie boven een pannetje met kokend water). Doe daarna bij de gesmolten roomboter het vanille-extract, de eiwitten en de melk. Meng nu de natte ingrediënten van de ene kom bij de droge ingrediënten in de andere kom en klop even door met een garde, totdat er een vrij dik, maar mooi glad beslag ontstaat. Een soort dik pannenkoekenbeslag.

Zet alvast een aantal boeken klaar met eventueel bakpapier daaroverheen gedrapeerd. Je kunt ook een pollepel boven een kom hangen. Hiermee maak je een plekje waar de pannenkoekjes dadelijk overheen kunnen hangen, zodat ze de bekende taco-vorm krijgen. Let op: hoe dunner je boeken, hoe dichter de tacohelften tegen elkaar komen. Je wil dus een wat dikker boek zodat de taco’s straks open genoeg staan om te vullen. (tip: ons boek The culy way of life is het perfecte formaat ;-))

Verhit een (pannen)koekenpan op medium vuur en smelt er een klontje roomboter in. Als je een anti-aanbaklaag in je pan hebt, heb je iets minder boter nodig.

Doe ongeveer 3 eetlepels van het dikke beslag in de hete pan en smeer eventueel een beetje uit met een paletmes of de bolle kant van een lepel, totdat er een mooie, niet al te dikke (maar zeker niet te dunne) pannenkoek ontstaat. Bak zo’n 4 minuutjes op de ene kant, en zodra de onderkant mooi lichtbruin is, draai je hem om en bak je nog een paar minuutjes op de andere kant.

Nu komt de truc: voorzichtig haal je met een grote spatel (of met je handen, als je vuurvaste vingers hebt) de pannenkoek uit de pan en drapeer je deze over het boek heen, zodat er een taco-vorm ontstaat.

Herhaal met de rest van het beslag. Laat de taco’s zeker een kwartier of nog langer ‘drogen’ over de boeken heen. Zet ze daarna in de vriezer. Als ze al goed hard zijn kun je ze op een bord leggen en in de vriezer zetten. Tip: de onderkant van een muffinvorm is perfect om de taco’s overheen te draperen als ze al wat harder zijn geworden.

chocolade taco's

Vullen & toppen

Taco’s helemaal droog en gevormd en koud geworden in de vriezer? Tijd om te vullen!

Haal je roomijs alvast uit de vriezer om wat zachter te worden.

Smelt de chocolade samen met de kokosolie (au bain marie of in tussenpozen van 30 seconden op medium temperatuur in de magnetron). De kokosolie zorgt ervoor dat de chocolade straks hard kan worden, net als bij ijssalons waarbij ze softijsjes in chocolade dippen, die vervolgens hard en mat wordt. Laat het gesmolten chocolade-kokosolie mengsel enigszins afkoelen.

Dip nu je taco’s in de chocolade en laat een paar minuutjes staan. Als het niet hard wordt, zet je ze nog even in de vriezer. Vul ze vervolgens met zacht geworden roomijs (wij gebruikten vanille-karamel roomijs) en top, als je wilt, met je favoriete nootjes of sprinkles. Wij gebruikten fijngemalen hazelnoten.

Enjoy!

IMG_8233IMG_8249

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.