Redactie
Redactie Lunch 4 feb 2012
Leestijd: 2 minuten

Kaiserschmarrn: dé traditionele zoete Oostenrijkse traktatie

Veel wintersporters kennen het traditionele zoete Oostenrijkse gerecht Kaiserschmarrn. Maar waarom wachten totdat je kunt skiën? Je kunt het thuis ook namaken! Dit recept komt van DeKooktips.com.

Kaiserschmarrn lijkt op een pannenkoek, maar het is een stuk luchtiger door de stijf geklopte eiwitten die op het laatste door het beslag worden gemengd. Traditioneel eet je het met een fruitcompote, van bijvoorbeeld pruimen of kersen, en veel poedersuiker. Soms worden er ook rozijnen toegevoegd. Terwijl we pannenkoeken heel laten, worden Kaiserschmarrn juist in kleine stukjes gesneden of gescheurd op het einde van het bakken.

Roer – in een ruime schaal – de bloem, het zout, de suiker en de vanille-suiker door elkaar. Splits de eieren in dooiers en witten, doe de eidooiers bij het bloem / suiker mengsel. Doe het eiwit in een andere vetvrije schaal of de mengkom van de keukenmachine.

Giet ongeveer de helft van de melk op de eidooiers bij het bloem / suiker mengsel in de schaal en roer de inhoud van de schaal met een garde door elkaar tot het een glad en klontvrij beslag geworden is. Roer de rest van de melk door het beslag (begin voorzichtig om knoeien te voorkomen).

Klop de eiwitten stijf met een mixer of garde (tot het eiwit sneeuw-wit is en pieken vormt als de garde langzaam omhoog getrokken wordt).

Schep het stijve eiwit zo luchtig mogelijk door het beslag (het eiwit moet wel goed net met het beslag gemengd zijn).

Smelt 1/2 eetlepel boter in een matig hete koekenpan, giet er een laag beslag van circa 3/4 tot 1 centimeter dik in (in een grote koekenpan is dat meestal de helft van het beslag).

Bak de onderkant van de pannenkoek langzaam (in circa 4 minuten) goudbruin. Keer de pannenkoek om als de onderkant goudbruin is (de pannenkoek mag breken en de bovenkant hoeft nog niet helemaal gestold te zijn) en bak de andere kant ook goudbruin.

Trek de pannenkoek in de koekenpan met 2 vorken of pollepel in slordige stukken uit elkaar. Voeg een halve eetlepel boter toe en bak de stukken pannenkoek – al omscheppend – nog circa 3 minuten door tot ze rondom bruin zijn.

Strooi vlak voor het serveren royaal poedersuiker over de Kaiserschmarrn.