Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 19 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Amijé Roos: “Bonito flakes zijn zó lekker, dat zouden we meer moeten eten in Nederland!”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Amijé Roos.

Over Amijé Roos

De kans is héél groot dat je Amijé Roos voorbij ziet komen op je tijdlijn, want deze (food)influencer gaat namelijk als een raket. Amijé deelt op haar kanalen haar passie voor eten én nam deel aan het tv-programma Celebrity MasterChef waar ze grote indruk maakte.

Haar passie voor koken is met de paplepel ingegoten, want als kind kreeg ze van haar ouders de taak om een paar keer per jaar het avondeten te verzorgen. Iedere keer weer groeide haar enthousiasme voor koken. Ze besloot haar creaties te delen op haar socials en binnen de kortste keren inspireerde ze duizenden(!) mensen met haar heerlijke creaties.

Inmiddels is ze daar zo succesvol mee dat het niet lang duurde voordat haar allereerste kookboek in de winkel lag. In ‘Snackpassie‘ deelt Amijé haar favoriete snackrecepten en laat ze haar liefde voor de Aziatische keuken zien.

5 vragen aan Amijé Roos

1. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg en van wie?

Amijé: “Ik leerde koken van mijn vader en heb eigenlijk al mijn tips van hem gekregen. Vaak heb ik het idee dat mensen denken dat ze niet kunnen koken. Daar geloof ik niks van; iedereen kan koken. Je moet het gewoon doen. Mijn vader leerde me altijd te blijven proeven. Continu. Gooi dingen bij elkaar en experimenteer, maar blijf proeven. Als je dat blijft doen kom je er altijd uit, geloof me! Je kunt zoveel dingen aanpassen: is het te zout? Voeg wat suiker toe. Bitter? Doe wat citrus in je gerecht.

Ik kom vaak genoeg bij mensen die voor me koken zonder te proeven. Dan zetten ze een (smaakloze) pan met eten op tafel en zeggen ze achteraf: ik had eigenlijk niet geproefd. Eeuwig zonde, want dan is al je werk voor niets geweest. Proeven, proeven en nog eens proeven dus!”

Amije Roos
Bron: Amije Roos via New Kith

2. Wat maak je als je indruk wil maken op je gasten?

“Als ik indruk op mijn gasten wil maken bouw ik de hele tafel vol met gerechtjes. Je krijgt vaak dan echt een wow-reactie en opmerkingen als: hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? Mijn lievelingsmaaltijd is een Indonesische rijsttafel, maar alle shared dining-gerechten zullen je gasten imponeren.”

Molukse rijsttafel Edel by Dennis
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Welk Aziatisch gerecht of product vind jij ondergewaardeerd in Nederland?

“Het is lastig, omdat we tegenwoordig (gelukkig) heel veel producten kunnen importeren waardoor er al veel bekend is en de producten de waardering krijgen die ze verdienen.

Als het aan mij ligt mogen Japanse bonito flakes een nog groter podium krijgen dan ze al hebben. Bonito flakes is schaafsel van gefermenteerde vis (meestal tonijn red.) en wordt gebruikt als de basis van dashi.

In Nederland zie je het eigenlijk alleen nog maar op okonomiyaki, maar het maakt veel meer gerechten nóg lekkerder.”

Okonomiyaki recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Wat is het lekkerste dat je de afgelopen tijd hebt gegeten en waarom?

“Ik heb onlangs van de moeder van een vriend van mij spekkoek leren bakken. Dat was zó leuk en lekker. Ik vond het extra leuk omdat zij een Indische achtergrond heeft. Je kunt zo veel leren van de oudere generatie. Het is fijn dat kennis op die manier wordt overgedragen. Ik droom nog steeds van die spekkoek, heerlijk!’

5. Welke foodtrend kun je niet meer luchten of zien?

“Alles met een croissant! Waarom moeten ze tegenwoordig alles aan een croissant toevoegen? Laat de croissant lekker voor wat het is! Het is in zijn originele vorm al zo lekker, het is goed zo. Laatst had ik de crookie, ik nam één hap en dat was zo ongelofelijk machtig, geef mij maar een originele croissant.”

culinaire kookprojecten voor in de vakantie croissants stock unsplash
Bron: Unsplash

Meer 5 vragen aan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.