Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de Vrijheidssoep van Nick Toet: tomatensoep met miso en bosui

Het is inmiddels een bekend recept: 5 mei vier je met Vrijheidssoep. Na Joris Bijdendijk en Samuel Levie, Yvette van Boven, Nadia Zerouali en London Loy was het nu de beurt aan Nick Toet om het recept voor deze belangrijke soep te bedenken.

Nick Toet

Chef Nick Toet – bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenmetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel – liet zich inspireren door het recept van zijn oma’s tomatensoep. Op z’n Nicks werd dat een tomatensoep met miso, bosui en Koreaanse chilivlokken (gochugaru). Soep met een Aziatische touch dus, die lekker en simpel is.

In aanloop naar Bevrijdingsdag wordt de soep in blik verspreid (wederom met een wikkel die is ontworpen door Piet Parra), maar je kunt ‘m ook thuis zelf maken met het recept van Nick.

Spreken we af dat we allemaal op 5 mei aan tafel gaan met deze soep? Of, in de woorden van de Hagenees: “Laten we samen lekker vreten.” Immers: “Het is zo oubollig en cliché als wat, maar eten verbindt.”

Nick Toet
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Vrijheidssoep: tomatensoep met miso en bosui

  1. Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.
  2. Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Doe hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.
  3. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.
  4. Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.
  5. Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.

5 vragen aan Nick Toet: “Ik gooi bijna op alles een lekkere hatsas – Haags voor hotsauce – als het maar smaak heeft en pittig is”

Tomatensoep met miso Vrijheidssoep
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Meer soeprecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.