Aziatische nashipeer is hét ingrediënt voor Korean bbq en nog veel meer
Bij de Korean bbq, bij de toko, maar ook steeds vaker op de markt en in de supermarkt: de nashipeer is in ons land bezig aan een tournee. Dat komt natuurlijk doordat we steeds vaker grijpen naar Aziatische en Koreaanse gerechten waarin ‘ie een stralende rol vertolkt. Grijp er eens een mee, we vertellen je graag hoe je nashiperen kunt gebruiken.
In Azië zijn nashiperen razend populair. De nashipeer is sappig, zoet, gezond én ontzettend veelzijdig. In Nederland wordt deze vrucht steeds meer gespot. Maar wat kun je er eigenlijk mee?
Zoet en heilig
Nashiperen zijn afkomstig uit Oost-Azië. In China worden ze gezien als een heilige vrucht, in Korea is het een populair ingrediënt om (hartige) gerechten te zoeten. Heilig en zoet, dat klinkt veelbelovend.
De nashipeer ziet er – ondanks haar naam – niet uit als een peer. Eerder als een lichte, groot uitgevallen appel. Nashiperen zijn rond van vorm en bleek geel van kleur en worden meestal in zo’n zachte, witte netpanty die je wel kent van de papaya.
De vruchten smaken lekker zoet als een peer, maar zijn zo knapperig als een appel. Ook zijn ze ongelooflijk sappig, dus ook nog eens goed voor de dorst. Nog zo’n meevaller: de vruchten zijn mega gezond. Ze zitten bomvol vitamine C en vezels, een echte healthy snack dus!
Kopen of zelf verbouwen
Ondanks dat we het hier hebben over een Aziatische vrucht, kan deze ook in Nederland groeien. Je kunt de nashipeer dus in principe ook in jouw moestuintje verbouwen. Wel heeft de peer wat extra warmte nodig in ons klimaat.
Het is een kwetsbare vrucht. Behandel deze dus met zorg en koop alleen nashiperen als de schil volledig gaaf is. Zo voorkom je een teleurstelling na het opensnijden.
Je kunt de nashipeer vinden in biologische en Aziatische supermarkten, bij Turkse groenteboeren, maar ook bij de Jumbo.
Wat kun je er allemaal mee?
Waar kun je de peer dan voor gebruiken? Door haar zoetheid kun je de nashipeer gebruiken als vervanger voor suiker in zoete gerechten. Door de sappigheid van de vrucht is ‘ie ook ideaal te gebruiken in smoothies. Daarnaast wordt de peer ook wel in plakjes geserveerd bij zoete desserts en bij kaasplateaus. Bij restaurant Taiko aten we eens een sorbet van nashipeer met umeshu (pruimenlikeur).
De schil kun je verwijderen (in Japan doen ze dit altijd), maar je kunt de vrucht ook gewoon uit het vuistje eten met schil.
Nashipeer in hartige gerechten
Toch kun je de peer heel goed gebruiken in hartige gerechten, bijvoorbeeld door de salade. Culy’s Nancy at bij Momofuku Ssäm Bar in New York ooit een verrukkelijke salade van dunne plakjes nashipeer en koolrabi, met shichimi togarashi en yuzu.
In Azië is het ontzettend populair om de nashipeer te gebruiken in marinades voor vlees. Kalbi (ook wel galbi) is zo’n populair Koreaans gerecht waarbij vlees wordt gemarineerd in een marinade met nashipeer – en dat geldt ook voor bulgogi (zoals het befaamde broodje bulgogi van Chun’s Café). We gebruikten de peer bijvoorbeeld ook in de marinade van de speklapjes bij deze zoete-aardappelstamppot met kimchi.
In de onderstaande video zie je hoe je marinade voor galbi maakt met nashipeer. Probeer het zelf!
Vraagt een recept om nashipeer en kun je er niet aankomen? Dan kun je ‘m in de meeste gevallen vervangen door een gewone peer of een appel.
Meer Aziatische ingrediënten die je moet kennen:
- Gochujang, ssamjang, doenjang… dit zijn dé Koreaanse sauzen die je moet kennen
- Alles over yuzu: crème de la crème van de citrusvruchten
- Oestersaus: een fijne smaakmaker uit de Aziatische keuken

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F01%2F2_zoete-aardappelstamppot-met-kimchi.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2F22_kerst-staycation-conservatorium-hotel.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F03%2FDSC08691.jpg)