Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: cactusvijg of prikkelpeer

Toen we laatst een cactusvijg spotten in de Marokkaanse supermarkt, ging onze culinaire radar meteen af. Hier wilden we meer info over! Wat blijkt? In Noord-Afrika is de vrucht bijna net zo normaal als een appel. We legden ‘m in ons winkelmandje, proefden ‘m en moesten concluderen: wat een bijzonder lekker stuk fruit!

Wat is een cactusvijg?

Als je wel eens een cactus hebt zien bloeien tijdens een vakantie, weet je dat er vruchtjes op de cactussen ontstaan. Die vruchtjes noemt men cactusvijgen. Een cactusvijg is dus een vrucht die groeit aan een cactus. Niet te verwarren met nopales trouwens, dat zijn dan weer ingelegde cactusbladeren.

Naast cactusvijg wordt ook de naam prikkelpeer of prickly pear gebruikt. Dat verwijst naar de zwarte puntjes op de schil, waarop normaalgezien stekels groeien. Gelukkig worden die ervan af gehaald voor de vruchten in de winkel komen te liggen. Al kan er natuurlijk altijd hier en daar een stekeltje achterblijven, dus blijf voorzichtig.

De cactusvijg komt voor in verschillende kleuren. Een wit/groene variant, oranje of rood. De wit/groene variant zou daarvan de lekkerste zijn.

Hoe smaakt een cactusvijg?

Misschien dus de naam vermoeden dat een prikkelpeer naar peer smaakt, maar dat is niet helemáál waar. Snijd je de vrucht door de helft, komt er oranje-geel vruchtvlees tevoorschijn met daarin zwarte pitjes. Het sappige vruchtvlees kun je samen met de pitjes heerlijk weglepelen, net als een kiwi. De schil eet je niet mee op. De smaak is fris en zit een beetje tussen een appel en peer in, maar met een lekkere bite door de kleine pitjes.

Een andere manier om de cactusvijg te eten is: snijd de uiteinden eraf, maak bovenop een horizontale streep en snijd de schil er rondom af. Op die manier kun je ‘m meteen gebruiken om te verwerken in uiteenlopende gerechten.

Cactusvijg eten: waarbij?

Je kunt een cactusvijg dus lekker uit de hand eten zoals een kiwi, maar daarnaast kun je het ook in tal van gerechten gebruiken. In taarten, cocktails, ijsjes, salades, snoepjes, jams, salsa, prikkelpeersap (mooi woord voor Scrabble) en ga zo maar door.

Wil jij er ook mee aan de slag? Fearlessdining heeft een mooi overzicht van 10 verschillende recepten die je met een cactusvijg kunt maken en een uitleg over hoe je de zaadjes kunt verwijderen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.