Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 30 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zoete aardappelstamppot met kimchi en buikspek

Restje kimchi over? Maak er deze zoete aardappelstamppot mee. Want als je stamppot kunt maken met zuurkool, kan dat ook met zijn Koreaanse neef. Dit funky gefermenteerde (en pittige) goedje leent zich uitstekend voor een combinatie met zoete aardappel. Het gemarineerde buikspek past daar lekker bij.

Culy voorspelde al dat we in 2022 veel vaker Koreaanse invloeden en ingrediënten in onze gerechten gaan terugzien. Deze zoete aardappelstamppot met kimchi is daar een mooi voorbeeld van. Kimchi kun je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, bijvoorbeeld van Kesbeke of in kleine blikjes.

We combineren de zoete aardappelstamppot met buikspek in een Koreaans geïnspireerde marinade. Daar gaat doorgaans fruit in, bij voorkeur nashipeer of gewone peer. Geen peer meer op de fruitschaal liggen, maar wel een appel? Die kun je ook heel goed gebruiken voor de marinade.

Restje kimchi over? Dit kun je er allemaal mee doen

Zoete aardappelstamppot met kimchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zoete aardappelstamppot met kimchi en buikspek

Pureer de peer, ui, knoflook en gember samen met de sojasaus en sesamolie tot een saus. Schep het in een ovenschaal en haal de speklapjes goed door de marinade. Laat 15 minuten marineren.

Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.

Zet de speklappen na 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarin in 40 minuten garen. Houd ze in de gaten en keer ze af en toe om.

Begin na zo’n 15 minuten aan de zoete aardappelstamppot. Schil de aardappels en snijd ze in grote stukken. Breng ze in een grote pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Kook de zoete aardappels in 20 minuten gaar.

Verhit een klein beetje olie in een wok op hoog vuur. Voeg de ui en een snuf zout toe en laat in een paar minuten zacht worden. Hak ondertussen de kimchi grof en bak 5 minuten mee met de ui. Voeg dan de spinazie toe en verwarm even mee tot ‘ie wat is geslonken.

Giet de zoete aardappels af en stamp ze tot een puree. Roer de gebakken kimchi en geslonken spinazie erdoorheen (laat het vocht zoveel mogelijk achter in de wok). Breng op smaak met de crème fraîche, een scheut sojasaus en eventueel zout en peper.

Haal de gebakken speklappen uit de oven, laat ze een paar minuten rusten en snijd ze in repen.

Serveer de zoete aardappelstamppot met de stukjes speklap erbovenop en garneer met wat fijngehakte bieslook.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.