Redactie
Redactie Recepten 3 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Homemade falafel uit de koekenpan

Homemade falafel, wie is er niet gek op deze lekker snack uit het Midden-Oosten? Je kunt ze inmiddels ook in de supermarkt kopen, maar ze zelf maken is natuurlijk veel leuker! Dit recept komt van uberfoodie Wai seu Chan.

Wai: “Het geheim van deze lekkernij: gedroogde kikkererwten! Kikkererwten in blik zijn over algemeen veel te nat waardoor ze gelijk al uit elkaar vallen als je ze in de hete olie laat vallen. Enne, met dit recept hoef je ze niet eens te frituren. Bak ze in een paar eetlepels olie en dan zijn ze net zo lekker en een stuk minder vet.

Heb je er toch te veel? Je kunt ze super makkelijk invriezen en als je trek hebt dan hoef je ze alleen maar te verwarmen in de oven op 180 graden voor een paar minuten.

Ik heb wel twee tips. 1: Je hebt voor dit recept wel een foodprocessor/keukenmachine nodig om de kikkererwten zo fijn mogelijk te krijgen. 2: Gedroogde kikkererwten moet je minimaal een dag van tevoren weken, dus hou hier rekening mee als ze wilt maken!”

Zo maak je de homemade falafel:

Begin een dag van te voren met het weken van de kikkererwten in koud water. Laat ze een nacht in de koelkast staan tot ze zich vol hebben gezogen met water. Spoel ze goed af onder lopend koud water en laat ze dan goed drogen buiten de koelkast. Dit kan 2 uur duren.

Als ze goed droog zijn, voeg alle ingrediënten dan toe in een foodprocessor (als je een kleine machine hebt, dan doe je het in delen). Laat ‘m draaien tot je een mengels hebt dat lijkt op broodkruim. Als het mengels te droog is, voeg dan nog wat extra olie toe en laat het nog een keer kort draaien zodat het goed gemengd is.

Pak een grote lepel en schep wat van het mengsel in je hand. Je kan zelf bepalen hoe groot ze worden. Draai er eerst stevige balletjes van maak er daarna mooie platte burger vormen van. Ga door tot je falafel mengsel op is.

Verhit in een koekenpan 3 tot 4 eetlepels olie op middel hoog vuur. Als de olie warm is, leg de falafels er voorzichtig in. Laat wel wat ruimte over zodat je ze makkelijk kunt flippen.

Als ze aan één kant mooi goud bruin van kleur zijn, keer ze dan om. Voeg nog wat olie toe als dat nodig is. Als beide kanten mooi van kleur zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze nog even op een keukenpapiertje om eventuele overtollig olie op te vangen.

Vouw de falafels in een wrap, homemade pitabroodje of maak er een salade bij.

Wrap met falafel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.