Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 10 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Manoushe: Libanees streetfood dat je een keer geproefd moet hebben

Ooit bij een Libanees tentje geweest, manoushe (ook wel man’oushe) op de kaart zien staan en het niet durven bestellen omdat je geen idee had wat dat was? Geen zorgen: Culy to the rescue voor al je foodvragen.

Het korte antwoord op de vraag ‘wat is manoushe?’ is: Libanees flatbread met za’atar bovenop. Maar natuurlijk is er ook een lang antwoord, en dat gaan we je nu geven.

Manoushe maken

Wat is manoushe?

Libanese pizza, wordt het ook wel genoemd: manoushe. Alleen eten de mensen in het Midden-Oosten het gerecht niet als #guiltypleasure-avondeten, maar als ontbijt! In Libanon koop je het gewoon bij tentjes op straat. Er zijn verschillende soorten van het flatbread, maar meestal wordt het met za’atar gemaakt, het magische kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Fun fact: in Libanon zijn er mensen die hun eigen za’atar meenemen naar een bakkerij, en vragen of daar manoushe mee gemaakt kan worden.

Wat je je er dan precies bij voor moet stellen? Het brood zelf lijkt inderdaad wel een beetje op een pizzabodem: dun en kort gebakken in een hete (hout)oven, waardoor het lekker knapperig wordt aan de buitenkant en van die mooie bubbels krijgt. Traditioneel wordt het ook vaak gebakken op een saj, een soort bolle bakplaat.

De bovenkant van de manoushe bestaat alleen niet uit tomatensaus, maar is ingesmeerd met een mensel van za’atar en natuurlijk flink wat olijfolie. Soms krijg je er ook nog verse kruiden bij, of bijvoorbeeld tomaten, olijven, kaas, vlees of labneh.

Libanees streetfood: Manoushe

Waar koop je het?

En geloof ons: als je dat warm geserveerd krijgt, is het écht goddelijk. Heerlijk smaakvol en met een fijne kruidige geur: een beter ontbijt bestaat er bijna niet. Zeker een keer proberen als je in Libanon bent óf een straattentje in bijvoorbeeld Parijs of Londen ziet.

Zelfs in Nederland zijn er plekken waar je traditionele manoushe kunt halen: The Lebanese Sajeria in de Wijde Heisteeg (de 9 straatjes) in Amsterdam, bijvoorbeeld. Lekker voor onderweg! Bij Man’Oushi in de Kinkerstraat vind je ze ook. En natuurlijk kun je altijd nog zelf aan de slag met online recepten.

Meer Libanees eten:

Manoushe: Libanees brood met za'atar

Spice of ZaraDavid LebovitzLinsFood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.