Redactie
Redactie Diner 25 jul 2014
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je de perfecte panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella is een van onze favoriete koude gerechten uit de Italiaanse keuken. Een perfect voorbeeld van la cucina povera, want deze goedkope salade wordt gemaakt van restjes oud brood, tomaat, basilicum en dressing.

Zoals wij de broodpap hadden voor restjes brood, maakten de arme Italianen vroeger, vooral in de regio’s Toscane en Umbrië, panzanella om alle kliekjes op te maken. Inmiddels is het al heel lang een gangbaar gerecht en wordt het door iedereen gegeten, en zelfs in de duurste restaurants gemaakt.

Hoe maak je thuis de perfecte panzanella?

Allereerst: zorg voor oud brood. Als je dit niet hebt, scheur dan een verse focaccia of ciabatta in stukken en bak zo’n kwartiertje op 175 graden in de oven (zonder olie!).

Dan kun je al je favoriete Italiaanse kliekjes op maken. Uiteraard tomaten, liefst lekker rijpe, zoetige en vlezige tomaten, die nat genoeg zijn om het brood wat zompiger te maken. Dat maakt de panzanella zo lekker. Verder kun je flink experimenteren, bijvoorbeeld met rode ui, ansjovis, kappertjes, gegrilde paprika, olijven, et cetera.

Vervolgens maak je een simpele dressing van witte of rode wijnazijn, extra vergine olijfolie en peper en zout.

Alles lekker door elkaar husselen, en het liefst een uurtje laten staan, zodat alle smaken goed in het brood trekken. Tot slot maak je het, vlak voor serveren, af met verse basilicum.

Culy Stock 0005 panzanella

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.