Marokkaanse kipbastilla (uit Chef Toub: Lekker Arabisch)

Mounir Toub is van mening dat de Arabische keuken niet de credits krijgt die hij verdient. Met zijn boek Chef Toub: Lekker Arabisch brengt hij daar verandering in. Dit toffe kookboek staat vol lekkere en makkelijke recepten die bewijzen dat de Arabische keuken meer is dan falafel en hummus. Eén van die recepten is deze smaakvolle kipbastilla.

Arabische bastilla is een typisch Marokkaans koningsmaal dat men vroeger bereidde met duif in plaats van kip. En voor de liefhebber: dit gerecht is perfect om lekker met je handen op te eten.

En tip van Mounir: “Eet de bastilla meteen op. Hoe langer hij blijft liggen, hoe minder krokant het deeg wordt.” Dat laten we ons geen twee keer zeggen.

Genoeg gesproken, de keuken in!

bastilla met kip
Bron: Chef Toub: Lekker Arabisch

Zo maak je kipbastilla à la Mounir

Voor het maken van de kipbastilla mag je wat tijd uittrekken. De voorbereiding kost ongeveer 30 minuten. Verder heb je 1 uur nodig om het recept te bereiden, 1 uur om te wachten en 15 minuten baktijd.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bak voor vulling 2 de blanke amandelen in een laagje olie goudbruin en laat op een papier goed uitlekken en afkoelen. Doe ze in een keukenmachine, voeg de suiker toe en maal ze fijn. Breng op smaak met het oranjebloesemwater.

Vouw de vellen baklavadeeg open en snijd ze in vier kwarten. Stapel ze op elkaar en wikkel ze in een schone droge keukendoek om uitdrogen te voorkomen. Verwarm al roerend de boter en olie.

Bereiding

Verhit voor vulling 1 wat olie in een pan en bak de kippendijfilets en ui op laag vuur goudbruin. Voeg het gemberpoeder, de kaneel en wat zout en peper toe en bak de specerijen 1 minuut mee.

Blus het geheel af met de kippenbouillon en voeg de koriander en peterselie toe. Laat het geheel afgedekt 1 uur op laag vuur pruttelen, tot de kippendijen helemaal gaar zijn.

Schep ze uit de pan en laat de bouillon tot de helft inkoken. Voeg de citroenschil, dadels en rozijnen toe en bind de saus met de eieren door ze er een voor een doorheen te roeren.

Voeg de smen toe en laat de saus 3 minuten op laag vuur doorkoken en daarna afkoelen. Scheur de gegaarde en inmiddels afgekoelde kippendijen in reepjes en voeg deze toe aan de saus.

Opbouw

Bestrijk een vel baklavadeeg met het boter-oliemengsel, leg er een tweede vel op en bestrijk dat ook. Schep in het midden de gesuikerde amandelen.

Leg hier weer een vel baklavadeeg op en bestrijk het met het boteroliemengsel. Schep hierop het afgekoelde kipmengsel. Vouw de zijkanten naar binnen en bestrijk deze ook weer met het boteroliemengsel.

Als het kipmengsel goed ingepakt is, draai je de bastilla om en leg je hem met de gevouwen kant omlaag op de bakplaat.

Bestrijk de bovenkant van de bastilla met het boteroliemengsel en bak hem in 15 minuten goudbruin en krokant in de oven.

Serveer de bastilla door ‘m om een bord te leggen en royaal met poedersuiker en kaneel te bestuiven.

cover van Chef Toub: Lekker Arabisch

Chef Toub: Lekker Arabisch van Mounir Toub is nú te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro. 

Meer Arabische recepten

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Marokkaanse kipbastilla (uit Chef Toub: Lekker Arabisch)
Sluiten