Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit is waarom de Holland America Line dé culinaire cruise voor fijnproevers is

Wat heeft sterrenchef Jonnie Boer van De Librije*** te maken met de Holland America Line? Simpel: hij is lid van de culinary council – als eerste Nederlander overigens – en zorgt er zo voor dat een cruise aan boord van de HAL een cúlinaire cruise wordt. Er is zelfs wekelijks een pop-up van de sterrenchef aan boord van het cruiseschip. Voor Culy reden genoeg om meer te weten te komen over de culinaire cruise die de Holland America Line heet.

Holland America Lijn

De Holland America Line (HAL) viert dit jaar alweer zijn honderdvijftigste verjaardag. De cruisemaatschappij behoort sinds 1989 tot Carnival Corporation & plc; wat de grootste cruisevaartonderneming ter wereld is. Ze zijn gevestigd in de Amerikaanse stad Seattle.

Toch heeft het bedrijf Nederlandse roots: vanuit Rotterdam werd een scheepvaartverbinding onderhouden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Wat we nu kennen als Hotel New York, was vroeger het hoofdkwartier van de maatschappij. Maar het behouden van de Nederlandse touch, blijkt nog altijd belangrijk voor het bedrijf – zo vertelt Nico Bleichrodt, managing director in Europa ons tijdens een lunch bij De Librije.

Nico: “De Nederlandse vlag wappert op de schepen, we hebben Nederlandse officieren en hotelstaff en er is geregeld een ‘Orange Party’ tijdens de cruise. Daar doen de Amerikanen overigens maar wat graag aan mee.” Er is zelfs een Grand Dutch Café aan boord, waar passagiers gratis bitterballen, broodjes Hollandse garnalen en Bossche bollen kunnen halen. Grappig eigenlijk; passagiers gaan cruisen om de wereld te ontdekken, maar dan wel onder het genot van een broodje kroket.

Holland America Lijn in de haven van Rotterdam
Bron: HAL

Zes topchefs

Maar dat is niet het enige wat er – culinair gezien – te beleven is aan boord. Zo is De Librije al dertig jaar betrokken bij de HAL. Jonnie Boer vormt samen met nog zes andere wereldchefs de ‘culinary council’; een soort raad van culinaire grootmeesters die adviezen geven en assisteren met de menuontwikkeling. Rudi Sodamin is de meesterkok; hij heeft een Franse stijl. Dan is er nog de Amerikaanse David Burke, die de mooiste vleesgerechten maakt, Andy Matsuda, die in Zuid-Californië hoge ogen gooit met zijn sushi, en Ethan Stowell uit Seattle, die met zijn Italiaanse kookstijl veel invloed heeft gehad op de eetcultuur van Seattle.

En dan hebben we ook nog chocolatier Jacques Torres, die zich opwerkte tot de hoogste patissier bij het wereldberoemde restaurant Le Cirque in New York en die ook een chocolademuseum opende in de stad (je ziet ‘m ook in de Netflix-hit Nailed It).

Main Dining Room /eetzaal aan boord van de Holland America Line
De Main Dining Room aan boord / Bron: HAL

Een avondje bij De Librije aan boord

De zes chefs hebben elk pop-ups op het schip. Aan boord zijn in al 13 eetgelegenheden en 12 bars, maar tegen een kleine toeslag kun je ook een avondje bij De Librije boeken. De staff draagt kleding van De Librije en je vindt er zelfs dezelfde borden als bij het restaurant in Zwolle – alles voor de ultieme culinaire beleving. Jonnie: “De Holland America Line voelt voor mij toch een beetje als Nederlands trots, dus toen dat op mijn pad kwam, wilde ik me daar zeker aan verbinden.”

Maar hoe is het voor een topchef om aan boord van een schip een keuken te bestieren? Jonnie: “Als je in die keuken komt, schrik je je helemaal wezenloos. Het is er zó strak. Tegelijkertijd blijft het een beetje koken alsof je op de camping staat. We serveren er ons signatuurgerecht, de ‘losgeslagen appeltaart‘ van mijn moeder. Er staat nu ook een gerechtje van krokante varkensbuik met kaviaar op de kaart, en een duurzaam gekweekt visje uit Nederland; kingfish, met watermeloen.”

Zelf meevaren doet de sterrenchef eigenlijk alleen nog samen met Thérèse, om vakantie te vieren. Oud-medewerker Jan Smink, die inmiddels Restaurant Smink in Wolvega beheert, gaat soms mee aan boord om de chefs te begeleiden. De broer van Thérèse is vijf jaar lang chef geweest op een van de schepen. Allemaal delen ze dus behoorlijk wat geschiedenis met elkaar.

Van sushi tot gelato

Omdat er bij de HAL per dag, per schip 9000 tot 11000 (!) maaltijden moeten worden uitgeserveerd, kunnen ze ook niet anders dan die serieus nemen. Nico: “Culinair kan voor iedereen andere beleving zijn, daarom vinden we het belangrijk om aan boord variatie te bieden, maar altijd van hoge kwaliteit.” De chefs kopen zo veel mogelijk verswaren in onderweg. Ze noemen dat zelf ook wel een ‘port to table’-concept.

Naast de pop-up van restaurants als De Librije zijn er zes typen verfijnde restaurants, zoals de Pinnacle Grill – een soort steakhouse op zee, of Nami Sushi; het sushirestaurant van chef Matsuda. Daarnaast zijn er nog zeven informele restaurants, waar je bijvoorbeeld de ‘gastronomische hotdogs’ van Nathan’s (een beroemde fastfoodketen uit New York), of klassieke gelato kunt eten. De culinary council van Jonnie & Co voegt telkens nieuwe, kenmerkende gerechten toe aan de menu’s van de verschillende restaurants. Iedere avond wisselen de menu’s en wijnen, zodat ook het dineren altijd een spannende koers blijft.

De HAL heeft daarnaast ook een eigen hamburger ontwikkeld – de ‘Dive In Burger’ en er is inmiddels een eigen gin, ter ere van het 150-jarig jubileum.

NamiSushi: het sushirestaurant aan boord van de Holland Amerika Lijn
Sushirestaurant Nami Sushi op de Holland America Line / Bron: HAL

Culinaire cruise

Opvallend: de wereldcruise van de Holland America Lijn – die honderd dagen duurt – is altijd als eerste uitverkocht. De cruisemaatschappij wil zich in de toekomst op exclusievere routes gaan richten. Op dit moment worden er ook culinaire cruises aangeboden, die worden samengesteld met Food & Wine Magazine. Vaar bijvoorbeeld naar Panama of Alaska met de chefkoks uit het culinary council, waarbij zij kookdemonstraties, proeverijen en diners hosten aan boord.

Op een cruise gaan is voor velen al een droom op zich, maak je daar daarnaast een culinaire cruise van, dan wordt het ook nog eens een onvergetelijk smaakavontuur. Of zoals Jonnie Boer zegt: “Ik spreek regelmatig gasten van ons restaurant die maar wat graag op cruise gaan. Zij hebben het dan altijd over het eten. En zeg je dan Holland America Line, dan weet je dat je het hebt over de beste kwaliteit die er is.”

Geïnteresseerd in een culinaire cruise aan boord van de Holland America Lijn? Kijk voor meer informatie op www.hollandamerica.com

Meer over (culinaire) reizen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.