12 x waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden

Ons favoriete jaargetijde? De herfst, zonder twijfel. Okee, die hoosbuien en windvlagen in Nederland zijn we liever kwijt dan rijk, maar je krijgt er zoveel moois bij cadeau.

Prachtig gekleurde bladeren die langzaam van de bomen vallen, de temperatuur die langzaam daalt waardoor we elke dag een laagje meer aan kunnen trekken, tijd voor dampende thee, zoete baksels uit de oven, slow cooked stoofpotjes, warme chocolademelk, pompoentaartjes, pittige koffie met wolken melk…

We kunnen nog wel even doorgaan. We doen het liever in een lijstje: 12 redenen waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden!

Wij houden van de herfst!

En dit is waarom…

1. Pompoen

Pompoen is zowat de lekkerste groente die er bestaat. Inspiratie nodig? Hier onze favoriete recepten met pompoen!

gevulde flespompoen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen voor ons bij de herfst en winter. Koop ze lekker bij de groentenboer of maak ze uiteraard zelf.

3. Herfstgroenten

Knolselderij, pastinaak, koolraap, postelein… Heerlijk om in de oven te roosteren, of om purees van te maken. Of wat dacht je van knolselderij frietjes, of soep van pastinaak?

Knolselderijsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

4. Stoofpotjes

Lekker lang op het vuur zodat de smaken zich langzaam ontwikkelen en je keuken zich vult met de lekkerste geuren. Met pompoen (daar is -ie weer) en couscous bijvoorbeeld. Of met een prachtige laag aardappelpuree, als een Shepherd’s Pie. Of maak eens een Koreaans stoofpotje met kimchi en buikspek: kimchi jjigae genaamd.

Kimchi jjigae recept: Koreaanse stoofpot
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Winterpenen

Gezond, overal verkrijgbaar en op zoveel manieren lekker klaar te maken. Wij koken ‘m graag langzaam en maken er dan soep van, met een scheutje sinaasappelsap voor wat frisheid, of met zoete aardappels voor een nog rijkere smaak. Ook fijn: een flinke scheut kokosmelk en wat fijngesneden koriander voor een Thaise touch.

6. Goede rode wijn

Toch echt het allerlekkerst als het buiten nat is, binnen warm en de open haard aan staat. Mr. Vino geeft tips. En meer tips.

7. Koffie

In alle soorten en maten. Van een loeischerpe espresso als we op staan, tot een goede macchiato aan het eind van de ochtend. Of een bambino voor zoetekauwen, een flat white voor koffieleuten met een voorkeur voor melk, of een herfstige pumpkin spice latte voor hipkippen.

Koffie Meneer Potter
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

8. Boerenkool

Eventueel met worst. In Nederland al honderden jaren een traditioneel gerecht, de afgelopen jaren (in Amerika vooral) weer helemaal hip. Ze maken er zelfs chips van!

9. Warme chocolademelk

Met een beetje pepermunt of chili voor wat pit, lavendel om lekker te slapen, een dot zelf opgklopte slagroom of stiekem verkruimelde koekjes erin.

Warme chocolademelk Halloween
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

10. Jus

Lekker, zo’n kuiltje bij aardappelpuree, of stamppot, of gewoon bij een goed stuk vlees. Wel zelf maken!

snelle wortelpuree met filetlapjes en sjalottenjus
Bron: Culy

11. Thee

Dampende mokken van je lievelingsthee, of dat nu groenezwartewitte of eentje met een smaakje is. Of probeer deze chai latte met rum die je hieronder ziet!

Chai latte met rum

12. Chocolade

Met Sinterklaas en Kerst heb je genoeg excuses om chocolade te verorberen (kerstkransje, anyone?), maar eigenlijk heb je natuurlijk altijd een goede reden. Omdat het zo lekker is!

> Tip: De gezelligste chocoladerepen voor de koudere herfstmaanden

Herfstrecepten gezocht?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
12 x waarom wij op de Culy redactie zo van de herfst houden
Sluiten