Culy
Culy Drinken 27 oktober 2015

Mr. Vino: de allerlekkerste herfst wijnen

Onze wijnkenner Mr. Vino geeft zijn 3 favoriete herfst wijnen prijs. Want… is er naast Bokbier (of Bockbier) ook zoiets als Bokwijn?

Yellow leaf in a glass

Nee niet als zodanig benoemd in de schappen van supermarkten en slijterijen. Maar er is wel degelijk zoiets als Bokwijn. Tenminste als je daarmee wijn bedoelt die qua sfeer, gevoel, smaak, kleur, entourage past bij het jaargetijde herfst.

Wijn die aansluit bij het gevoel dat je krijgt als je thuiskomt na een wandeling in het bos met de hond. Het knisperende geluid van de bladeren onder je schoenen. De geur van het mos, de boleten en zwammen. Het warme gevoel dat zich meester (of meesteres) van je maakt als je thuis op de bank ploft.

Bij dat gevoel heb ik drie wijnen gezocht én gevonden. Te drinken, puur, bij de open haard of bij een ovenheerlijk gerecht als eendenborst met shiitake.

Vacqueyras Montirius 2012

Deze wijn komt uit de Franse Rhône. Alleen al de geur doet je met een glimlach denken aan de herfst. En qua smaak (stevig en met een klein zoetje) ideaal combinerend bij niet te zware wildgerechten (wilde eendenborst?). Niet goedkoop (€ 15,99), maar absoluut de moeite waard. Te koop bij Gall & Gall.

img_116839_Gall_500

Jacob’s Creek Double Barrel 2013

Gemaakt in Australië van de druif Cabernet Sauvignon. En op een speciale, best wel unieke manier gemaakt: wijn gelagerd op twee vaten. Eerst op een traditioneel wijnvat (18 maanden), daarna op een whiskyvat (4 tot 6 weken).

Wat je krijgt is een wijn met een bijzondere smaak. Stevig, niet log, warm. Met een afdronk die even lang is als een herfstwandeling met aan het eind inderdaad een (wat men zo mooi noemt) hint van whisky. Deze wijn is te koop voor € 12,99 bij geselecteerde vestigingen van Albert Heijn en AH Online.

Jacob's Creek Double Barrel0002

Landauer Zweigelt 2012

Bak paddestoelen in de pan. Snuif de aardse geur op en houd dit vast. Schenk vervolgens een glas van deze Oostenrijkse Zweigelt in. Kijk, ruik en proef. Nu weet je waarom deze wijn in mijn top-3 staat. Ook qua kleur mooi passend bij de herfst. Oja: te koop op anderewijn.nl voor € 11,50.

Landauer

Fijne herfstwandelingen gewenst in de wetenschap dat er thuis een mooi glas op je wacht. Santé.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Mr. Vino: de allerlekkerste herfst wijnen
Sluiten