Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 16 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Culy 10 jaar! 10 x favoriete ingrediënten van Culy’s Winnie

Op 19 augustus viert Culy haar 10de verjaardag. Je begrijpt: dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We zetten ons tienjarig bestaan dan ook graag in de verf. Dit keer 10 x favoriete ingrediënten van Culy’s Winnie.

10 x favoriete ingrediënten van Culy’s Winnie

 1. Sichuan olie

Toen Culy’s Winnie in aanraking kwam met de Sichuanese keuken, ging er een wereld voor haar open. Hoe kan het zijn dat die bloemige, razend pittige pepersoort – de sichuanpeper – nog niet meer ingeburgerd is in ons dagelijks leven? Toegegeven: je moet de sichuanpeper een beetje weten te doseren, al gaat dat makkelijker met de van de peper gemaakte sichuanolie. Ze druppelt ‘m dan ook graag over haar noedelgerechten of bij het iconische streekgerecht mapo tofu.

Mapo tofu een pittig Chinees gerecht
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Pimientos de padrón

Toen ze een tijd in Barcelona woonde ontwikkelde ze een kleine verslaving voor pimientos de padrón: die groene pepers die met flink wat olie en grof zeezout gebakken worden en worden geserveerd als tapa. De fun zit ‘m dan vooral in het feit dat bij elk bordje padrones minstens één loeihete peper zit waarvan je mond in de fik gaat staan (hoe dat precies komt lees je trouwens hier). Normale mensen vermijden die peper, Culy’s Winnie áást erop.

3. Gekonfijte citroen

Gekonfijte citroen maakt niet alleen tajines en Arabische stoofgerechten interessanter, je maakt er ook heerlijke dressings voor salade of vis mee. Culy’s Winnie’s favoriet is een combinatie van ingelegde citroen, yoghurt, room en een snuf zout, gemixt tot gladde dressing zoals in dit recept. Gevaarlijk lekker is dat bijna, al helemaal met verse krieltjes.

4. Nootmuskaat

Is aardappelpuree zelfs aardappelpuree zonder een flinke snuf nootmuskaat? Wij betwijfelen het sterk. Daarnaast is nootmuskaat ook een hele goede manier om bereidingen met tomaat meer diepgang te geven, zoals in deze tomatenrisotto met parmezaan en citroen. En toen Culy’s Winnie bij Vanderveen een toetje proefde dat bestond uit een bodem van nootmuskaat gevuld met verse bramen, karamel en chocoladesliertjes wist ze al helemaal: nootmuskaat is een ondergewaardeerde specerij.

Dessert bij Vanderveen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Koriander

Ja, Culy’s Winnie is op de hoogte van de wetenschap over een zogenaamd ‘koriander-smaakt-naar-zeep-gen‘ en já, ze doet haar uiterste best om mensen die over dit gen beschikken aardig te vinden, maar nee: begrijpen doet ze het niet. Koriander is veruit Culy’s favoriete kruid (nipt gewonnen van verse basilicum, dat wel).

Het is gewoonweg één van de meest interessante smaken die ze kan bedenken en ‘t maakt al haar noedelsalades, rijstbowls en taco’s lekkerder, frisser en beter. Enkel wanneer ze Italiaans kookt blijft ze er vanaf – zo’n purist is ze dan weer wel.

Wonton-taco's met pekingeend
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Verse vis

Waarom zou je je vis nog in de supermarkt kopen als je weet dat je bij de viswinkel verderop een veel lekkerder stuk kunt krijgen? Niet dat ze dat dagelijks doet overigens (Culy’s Winnie eet ook heel vaak vega), maar áls ze ‘t doet, dan doet ze ‘t goed. Of het nou gaat om een mooi stuk pulpo, zeebaars voor ceviche of coquilles wanneer ‘t al eens wat chiquer mag zijn: aan verse vis kan maar weinig tippen.

7. (Baby) mais

Als er íéts is waar Culy’s Winnie door de dag heen ernstige cravings naar kan hebben, dan is het wel babymais uit blik. #random, we know, maar er is iets met de bite die maakt dat ze ‘t verslavend lekker vindt. Sowieso is mais gewoon een fantastisch ingrediënt. En dan hebben we het niet over een blikje maiskorrels door een salade mengen, maar meer over een geurige maissoep, Mexicaanse esquites of zelfs in toetjes.

Mexicaanse esquites
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

8. Rijstnoedels

Door het thuiswerken heeft Culy’s Winnie al aardig wat thuiswerklunches op tafel gezet. Dat gaat meestal in fases: zo heeft ze al een tomatenfase of een instant noodle fase achter de rug (ja echt, die at ze tot schamens toe soms twee keer per dag), maar momenteel zit ze in de rijstnoedelfase. In het eenvoudigste model combineert ze rijstnoedels met ingelegde radijsjes, komkommer, pinda’s en een snelle sojasaus-gember-rijstazijndressing – wanneer ze meer tijd heeft mag daar gerust nog wat mango, avocado, babymais, koriander, munt en een eitje bij.

Zo maak je instant noodles instant veel lekkerder

9. Crispy chili oil 

Als er ooit brand in haar huis uitbreekt is haar voorraad crispy chili oil waarschijnlijk ‘t eerste dat ze gaat redden. Die met tofu en kip is fantastisch, maar ook de gewone of die met pinda staat steevast in de voorraadkast. De boze oma op het etiket neemt ze er graag bij.

chili olie met tofu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

10. Salciccia

Toen Culy’s Winnie voor ‘t eerst in de Italiaanse groothandel Novitalia Appetito ging shoppen, kwam ze met schandalig veel boodschappen thuis (het bedrag dat ze aan de kassa te horen kreeg, stoppen we even in de doofpot). 30 procent daarvan bestond waarschijnlijk uit salciccia, dat lekkere Italiaanse worstvlees. Voor die met venkel mag je haar ‘s nachts wekken (en da’s best een uitzonderlijk gegeven). Haar favo recept met salsiccia is deze lasagne met worstvlees, spinazie en ricotta.

lasagne met ricotta, spinazie en worstvlees
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.