Pulpo alla gallega (octopus op z’n Spaans)

Culy 22 sep 2018 Recepten

Albondigas, boquerones en niet te vergeten patatas bravas zijn dé tapasfavorieten van menigeen, maar hoe zit het met pulpo alla gallega? Dit gerecht van octopus met aardappel is op en top Spaans, goddelijk van smaak, low budget en niet moeilijk om te maken. 

Pulpo alla galega is een Spaans gerecht gemaakt van plakjes gestoofd en opgebakken octopus, plakjes gekookte aardappel en paprikapoeder. De combinatie is perfect zoet en hartig, met een klein beetje pit van het paprikapoeder.

Het recept

Doe de tentakels van een octopus in een grote stoofpan met de rode peper, peterselie, citroen, ui en wijn. Voeg voldoende water toe zodat de octopus ruim onder water staat en breng met de deksel op de pan aan de kook.

Draai het vuur zacht en laat anderhalf à twee uur stoven. Kook aan het einde van het stoven een paar (licht)kruimige aardappels gaar en laat droogstomen in de pan.

Zet het vuur uit en haal de octopus uit het vocht. Laat iets afkoelen op een plank en snijd in plakken van ongeveer een centimeter dik (liever iets dunner dan dikker).

Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin kort de plakjes octopus, maar pas op dat ze niet te lang bakken (twee tot vier minuten is voldoende). Bestrooi ondertussen met een snufje gerookte-paprikapoeder.

Snijd de aardappels in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Serveer de octopus met de resterende citroen en de plakjes warme aardappel. Bestrooi met paprikapoeder naar smaak en een snuf zeezout.

pulpo octopus stock

Voor 1 flinke schaal

  • 1 kilo ocotpustentakels
  • 1/2 rode peper
  • Bos peterselie
  • 1/2 citroen
  • 150 ml witte wijn
  • 1/2 witte ui in grove stukken
  • 2 grote lichtkruimige aardappels
  • Paprikapoeder (zoet of pittig)
  • Olijfolie
Reageer op artikel:
Pulpo alla gallega (octopus op z’n Spaans)
Sluiten