Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Mexicaanse esquites (maissalade) met witte kaas en limoen

Supertip: zet bij je volgende tacoparty een aantal mokken met Mexicaanse esquites op tafel. Dit streetfood uit Mexico doet immers perfect dienst als bijgerecht bij taco’s en andere Mexicaanse gerechten. En dat is exact waarom wij er inmiddels aan verslaafd zijn…

Esquites zijn dus typisch Mexicaans streetfood. De snack valt het beste te omschrijven als een lauwwarme maissalade in een mok. Dat klinkt misschien als een bescheiden gerechtje, maar proef esquites één keer en je snapt meteen waarom de Mexicanen er in rijen voor staan aan te schuiven.

De kracht zit ‘m in de manier waarop de maiskorrels worden opgebakken in op smaak gebrachte roomboter en een lepeltje mayonaise (!), voor extra romigheid.

Alles over esquites: Mexicaanse mais in een mok

In Mexico bevatten de toppings vaak cotija, een Mexicaanse witte kaas die qua textuur te vergelijken is met feta. De smaak is echter een stuk milder. Vervang de hier moeilijk verkrijgbare cotija dus gerust door feta of nog beter: door de mildere Turkse witte kaas, die in dat rode blik.

Mexicaanse esquites
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je esquites met witte kaas en limoen

Giet en spoel de mais af. Verwarm een pan met boter en laat de boter daarin schuimen. Voeg de gemalen chili (of tajin) toe en roer met een houten lepel. Voeg de mais toe en roer goed. Laat een paar minuten bakken op medium vuur. Voeg tot slot de mayonaise en het zout toe en roer door elkaar.

Verdeel de esquites over mokken of kommetjes en werk af met een partje limoen, een beetje verkruimelde witte kaas, wat versnipperde koriander en extra chilipeper. En vergeet die cocktail niet hé?

Mexicaanse esquites
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Lekker bij de esquites:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.