Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Een ode aan de ispahan: een gebakje met rozen en frambozen

Bij Franse patissiers als Ladurée en Pierre Hermé tref je ‘m áltijd aan: de ispahan. Het lijkt op een reusachtige roze macaron en dat is het eigenlijk ook een beetje. Maar de ispahan is nog zó veel meer. Zo smaakt dit goddelijke gebakje ook nog naar rozen, lychee en verse frambozen.

Uitvergrote macaron

We vergeten nooit meer die eerste keer dat we voor ‘m voor het eerst zagen: de ispahan. Het was bij de Franse patissier Ladurée. Daar lag ‘ie naast de macarons: een gebakje dat leek op een uitvergrote macaron, diep donkerroze, versierd met rozenblaadjes en verse frambozen.

“Hoe spreek je dat uit?”, vroegen we nog aan de medewerkster van Ladurée. Waarop zij sprak: “Ies-pa-hàn”. Een levenslange liefdesrelatie was geboren.

ispahan
Bron: Wikipedia

Signature dish

Onze liefde voor de ispahan begon dan misschien bij Ladurée, maar eigenlijk was het de concurrent die het gebakje bedacht. Of nou ja, concurrent: patissier Pierre Hermé werkte nog voor Ladurée toen hij op de proppen kwam met de roze creatie. Inmiddels is het zijn signature dish en maakt hij het gebakje ook in zijn eigen winkels.

Hermé liet zich inspireren door een rozensoort die afkomstig is uit de Iraanse stad Isfahan (ook wel aangeduid als Esfahan). Daar komt dus ook meteen de naam van deze delicatesse vandaan.

Ispahan

Verse lychee

Een klassieke ispahan bestaat uit twee roze macaronhelften, met daartussenin een botercrème en verse frambozen. Tussen de frambozen gaat nog verse lychee. Het gebakje wordt afgemaakt met (eetbare) rozenblaadjes erbovenop.

Inmiddels is de ispahan niet alleen meer een gebakje op zich, maar liet de patissier zich inspireren tot een hele lijn met delicatessen, allemaal met de smaken die je ook terugproeft in een ispahan. Macarons, sorbetijs, cakes, bonbons en zelfs thee.

Waar kun je zelf ispahan proeven?

Om dit goddelijke gebakje te proeven, moet je dus naar Ladurée of Pierre Hermé (hun vestigingen in Londen zijn het meest dichtbij, met Parijs op de tweede plaats). Sommige Nederlandse patissiers willen het gebakje nog weleens maken als special. Zo heeft bakkerij Bond & Smolders in Utrecht ‘m weleens speciaal voor Valentijnsdag verkocht. Ogen en oren open dus.

Ook tof: met dit recept maak je makkelijke sablés (boterige Franse koekjes) naar recept van Pierre Hermé, met de smaken van ispahan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.