Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 11 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

OMG: Den Bosch opent het eerste Bossche Bollen-museum ter wereld

Hiep hiep hoera! De Bossche bol bestaat maar liefst 100 jaar. Reden voor een feestje dus. Hoe je dat viert? Met een eigen museum natuurlijk!

Jarenlang was de geschiedenis van het Bossche gebakje een groot mysterie, tot nu! Na zorgvuldig onderzoek door cultureel erfgoed Den Bosch is de onderste steen eindelijk boven: de Bossche Bol wordt al een dikke eeuw gegeten.

De Bossche Bollen Belevenis

En dat is reden voor een feestje. Binnenkort opent in de middeleeuwse kelder onder het oude stadhuis ’het meest opgeklopte mini-museum ter wereld’.

Je ontdekt er alles wat je altijd al hebt willen weten van één van de bekendste gebakjes van Nederland. Je leert de – met een knipoog – roemruchte geschiedenis van de bol en komt er alles te weten over de verschillende varianten. Zo bestaat er tegenwoordig Bossche Bollen-ijs, een versie met witte chocolade en – hoe kan het ook anders – eentje met karamel/zeezout.

Hoe eet je zo’n bol?

Ook niet onbelangrijk is te weten hoe je de enorme slagroomsoes het beste naar binnen werkt zonder dat de inhoud op de vloer ligt. Net zo’n discussie over het eten van een tompouce is het trouwens niet met al haar verschillende methodes.

Het eten van een Bossche Bol kent volgens initiatiefnemer Jules Lauwerijssen slechts één variant: met je handen. Je houdt de bol ondersteboven tussen je duim en wijsvinger. En dan? Happen! Zo hoef je alleen aan het eind je vingers af te likken en houd je de rest schoon.

Je vraagt je vast af waarom er niet gewoon bestek gebruikt wordt. Volgens Lauwerijssen is dat écht iets voor toeristen en eet de Bosschenaar zijn ‘sjeklade’ bol gewoon met de ‘hèndjes’.

Bossche Bollen maken

Een Bossche Bol is niet het allermoeilijkste gebakje om te maken, maar vergt wel wat handigheid. In het museum leer je tijdens een workshop stap voor stap hoe je zo’n authentiek Brabants gebakje zelf maakt. Kun je niet wachten? Bekijk dan hieronder de video van good old Cees Holtkamp die zijn recept deelt.

5 vragen aan Cees Holtkamp: ‘Ik proef altijd eerst de boter voor ik ‘m op brood smeer’

Waar is het Bossche Bollen Museum?

Het museum gaat volgens de maker vooral om de beleving en is gevuld met een flinke dosis humor en ook een vleugje flauwekul. Het is geen museum met gevulde vitrines, maar met gevulde gebakjes. En het allerbelangrijkste: je entreeticket is uiteraard inclusief Bossche Bol.

De Bossche Bollen Belevenis is geopend vanaf 4 april 2024 7 dagen per week geopend op Markt 1a te ‘s-Hertogenbosch.

Meer uitjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.