Redactie
Redactie Inspiratie 25 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

De trend van de Franse éclair

Na de macaron is er een nieuwe trend in de Parijse patisserie: de éclair. Langwerpige gebakjes gemaakt van soezendeeg, gevuld met banketbakkersroom en gegarneerd met (chocolade)glazuur. Maar, waar komt deze zalige lekkernij eigenlijk vandaan? Culy legt het je graag uit.

Een stukje terug in de tijd

Helaas is er maar bar weinig informatie te vinden over het ontstaan van de éclair, maar kunnen we wel met zekerheid stellen dat hij is ontstaan tijdens het begin van de negentiende eeuw in Frankrijk. En hoewel menigeen beweert dat de uitvinder nog steeds niet bekend is, vinden we in veel bronnen dat Marie-Antoine Carême (pionier op het gebied van de Franse patisserie) hoogstwaarschijnlijk aan de bakermat van deze soort soes heeft gestaan.

Wat we wel zeker weten, is dat een onvervalste éclair bestaat uit een lange sliert gespoten soezendeeg, gevuld is met een room-achtige vulling en getopt wordt met een glazuursoort. Aan dit laatste ingrediënt heeft de traktatie haar naam te danken.

Éclair betekent bliksem in het Frans, wat verwijst naar de felle glans van het glazuur.

Bron: avlxyz

Populair

Net als veel Franse klassiekers, lijkt de éclair eeuwig populair te blijven. In elke prachtig versierde vitrine van patissiers liggen ze in verschillende kleuren, soorten en smaken. Ook wij zijn fan en plaatsen eerder al een recept van Jules en onlangs maakte de Parijse delicatessenzaak Fauchon heuse Lacoste-éclairs.

Waarom de éclair al jaren zo populair is? Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij super makkelijk te eten is en je er op tal van manieren mee kunt variëren. Zo kun je ontzettend veel vullingen bedenken (koffie, fruit, room, chocolade en ga zo maar door) en lijken de verschillende toppings ook eindeloos.

Bron: Foodbeast

De beste éclairs eet je bij…

Waar je nu de állerbeste éclair kunt eten weet culinair held en foodblogger David Lebovitz het beste. Als Amerikaans patissier verhuisde hij naar Parijs en schrijft hij over zijn Franse avonturen in de prachtige stad op zijn blog. Dit zijn zijn favoriete adresjes voor een perfecte éclair experience:

L’Éclair de Génie
14, rue Pavée
53, rue de Passy (kiosk in het winkelcentrum)

L’Atelier de l’Éclair
16, rue Bachaumont

Wil je het toch liever wat dichter bij huis zoeken? Dan zijn dit onze favoriete adresjes op eigen bodem:

Gebr. Niemeijer
Nieuwendijk 35, Amsterdam

Bond & Smolders (op vrijdag & zaterdag vroeg in de ochtend
Lijnmarkt 9 Utrecht 

Philippe Galerne (hier staan zelfs de Fransozen in de rij)
Aert van der Goesstraat 24, Den Haag

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.