Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Pardulas: ricottakoekjes uit Sardinië die je sowieso met Pasen wilt eten

Een kruising tussen een koekje en een cakeje, gevuld met verse ricotta, saffraan en citrus. Klinkt als een droom, maar niks is minder waar. Voor deze ultieme zaligheid moet je namelijk op Sardinië zijn. Best een goede reden voor een trip, lijkt ons.

We vertellen je alles over pardulas, sorry alvast als je de rest van de dag nergens anders meer aan kunt denken.

Koekjes met verse ricotta: pardulas zijn dé hit van Sardinië

Lastig om zomaar op elke hoek van de Nederlandse straat te krijgen en daarom krijgen we er alleen maar méér zin in. Pardulas mogen op Sardinië dan het hele jaar verkrijgbaar zijn, vooral met Pasen zijn de koekjes er in overvloed. En da’s niet gek, gezien de feestelijke looks van het koekje.

De ster van de paastafel

Noem het tartelettes, noem het een koekje of een cakeje: zolang het lekker is, zal ons dat een zorg zijn. De vrolijke gekartelde stervormige pardulas hebben een crispy buitenkant en zijn gevuld met een luchtige smeuïge vulling, dankzij de ricotta. De vorm herken je van ver, evenals de gelige kleur, dat het koekje te danken heeft aan de saffraan.

Ingrediënten

Zoals al het typische Sardijnse eten, omvatten de ingrediënten het eiland in één hap. De verse ricotta is bijvoorbeeld een specialiteit, en vaak van schapenmelk gemaakt. Voeg daar citrus en saffraan aan toe en je hebt alle hoogtepunten van het eiland voor je neus staan. Ook lekker: de pardulas worden vaak warm geserveerd, met honing. De letterlijke ster van de paasbrunch, voorspellen wij, naast al deze lekkere brunchgerechten natuurlijk.

Zelf pardulas maken

Dus: hoe maken we deze parels zelf? Dat vergt even een kleine ingrediëntenspeurtocht, aangezien de kwaliteit van de ingrediënten het eindresultaat bepaalt. Ga dus liever voor goede ricotta – van schapen- of buffelmelk – in plaats van de vlakke variant. De saffraan bepaalt naast de kleur ook de smaak, laat deze dus zeker niet achterwege. En het vormen van het koekje? Dat is alleen maar een leuke extra skill om onder de knie te krijgen. Aan de slag dus, bijvoorbeeld met dit recept voor pardulas.

Meer sfeerverhogende koekjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.