Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

De leukste kookboeken om cadeau te doen (en te krijgen!) tijdens de feestdagen

Kookboeken zijn wat ons betreft het állerbeste cadeau om te geven (en te krijgen!) tijdens de feestdagen. En wat een selectie ligt er dit jaar weer in de Nederlandse boekhandels! Wij maakten daarom onze eigen selectie met de leukste kookboeken om cadeau te doen (of op je verlanglijstje te zetten) voor Sinterklaas en Kerstmis.

Jonnie en Thérèse thuis

Jonnie & Thérèse Thuis van Jonnie en Thérèse Boer & Joël Broekaert

Jonnie en Thérèse Boer van De Librije staan aan de culinaire top, maar laten je met hun nieuwe boek zien dat je hun bizar goede gerechten ook naar thuis kunt vertalen. Sterker nog: ze delen wat er bij hen thuis op tafel komt! Vrees niet voor onbekende ingrediënten of ingewikkelde bereidingswijzen: ze maken het je zo makkelijk mogelijk. Culinair journalist Joël Broekaert schreef het allemaal op. Helemaal mooi: het boek zit verpakt in een mooie opberghuls, dus dat geeft extra leuk.

Jonnie & Thérèse Thuis van Jonnie en Thérèse Boer & Joël Broekaert (Uitgeverij W Books) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 29,95 euro. 

Modern Baking van Donna Hay

Modern Baking van Donna Hay

Zoek je een cadeau voor iemand die gek is op bakken? Dan is Modern Baking van Donna Hay het perfecte cadeau. Chocolade-stoutbier donuts met chipotle-stoubier praliné, pindakaas-dadelfudge met chocolade, chocolade s’more-meringuetaart of donuts met miso-glazuur: het maakt niet uit wat er uit de keuken van Donna Hay komt, want je weet dat je het sowieso wilt! In Modern Baking vind je snelle en eenvoudige bakrecepten, gezondere bakrecepten, klassiekers en alles daartussenin, passend bij een moderne levensstijl.

Modern Baking van Donna Hay (uitgeverij Spectrum) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 35,- euro. 

Shortlist Amsterdam: culinaire cafés en recepten

Shortlist Amsterdam – culinaire cafés en recepten

Ken je zo’n culinaire lekkerbek die gek is op goed eten zonder fratsen? Shortlist Amsterdam – culinaire cafés en recepten van Famke en Floor van Praag is een fantastisch boek met de tofste hotspots van Amsterdam. In het boek vind je de lekkerste culinaire cafés van Amsterdam, van 4850 via Café Caron naar Restaurant Entrepot. Heerlijke plekken om een hapje te gaan eten en fijn dat je in het boek de filosofie en de mensen achter deze toptenten ontdekt.

Shortlist Amsterdam – culinaire cafés & recepten (Uitgeverij Caperleaves) kost € 29,95 en is o.a. verkrijgbaar via www.shortlist-amsterdam.nl. 

Nigel Slater Winterdagboek

Culinair Winterdagboek van Nigel Slater

Hoera: The Christmas Chronicles van Nigel Slater is eindelijk vertaald in het Nederlands! Deze Britse kookboekenauteur en programmamaker schrijft haast prozaïsch over zijn liefde voor de wintermaanden – kerst in het bijzonder. Zijn Culinair Winterdagboek is in dagboekvorm opgesteld, dus Nigel neemt je dag voor dag mee door zijn kookplanning. Met heel veel inspiratie voor lekkere gerechten en recepten!

Culinair Winterdagboek van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro.

De Elisabeth kookboek

De Elisabeth – Jonah Freud

Ken je iemand die van lekker eten houdt, maar die zelf (nog) niet heel goed is in koken? Dan is De Elisabeth van Jonah Freud een topcadeau. In dit boek vind je praktische recepten van de huishoudschool ‘Mariakroon’ Culemborg. Meisjes uit het hele land kwamen begin 20e eeuw naar de huishoudschool om te leren kokkerellen, onder leiding van zuster Marie. Zij schreef haar recepten op in een boek, waarvan het exemplaar hierboven een herziene uitgave is, onder redactie van Jonah Freud.

Het is niet zomaar een boek, maar een historisch en tijdloos naslagwerk voor iedereen die goed wil leren koken. Want er zijn niet zoveel kookboeken die de tand des tijds doorstaan! Culinair journalist Johannes van Dam noemde dit boek niet voor niets ooit “het beste receptenboek van de Nederlandse keuken”.

De Elisabeth – Praktische recepten van de huishoudschool ‘Mariakroon’ Culemborg (Carrera Culinair) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Johannes van Dam biografie

Johannes van Dam, de biografie van Jeroen Thijssen

We noemden hem hierboven al even. Op 18 september 2013 overleed Johannes van Dam, Nederlands bekendste en beruchtste culinaire journalist (onder andere vanwege zijn recensies in Het Parool). Vijf jaar na zijn overlijden is er de biografie. Voordat van Dam als culinaire recensent begon, heeft hij een bijzonder en rumoerig leven geleid. Zijn levensverhaal lijkt bijna op een roman en daarom is het ook zeer treffend dat Jeroen Thijssen – die niet alleen culinair schrijver maar ook roman schrijver is – de biografie heeft geschreven. Dit boek leest dan ook weg als een spannende film.

Johannes van Dam, de biografie van Jeroen Thijssen (Nieuw Amsterdam) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 24,99 euro. 

Meer lekkere kookboeken om cadeau te doen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.