Chocolade-stoutbier donuts met chipotle-stoutbier praliné van Donna Hay

Als dé Donna Hay een moderne bakbijbel uitbrengt, weet je dat je ‘m moet hebben. In Modern Baking geeft de wereldberoemde Australische thuiskok je de heerlijkste recepten die passen in een modern leven.

In Modern Baking vind je snelle en eenvoudige bakrecepten, gezondere bakrecepten, klassiekers en alles daartussenin. Van zoet tot hartig. En natuurlijk: heel veel taarten, koekjes en cakes! Wij mogen dit recept voor goddelijke donuts met je delen. Chocolade-stoutbier donuts met chipotle-stoutbier praliné om precies te zijn.

Fijn: deze donuts hoef je niet te frituren, maar bak je in de oven. Dat resulteert in een lichtere (en iets gezondere) donut.

Chocolade-stoutbier donuts van Donna Hay

Chocolade-stoutbier-donuts

Zet het stoutbier en de vanille op in een kleine sauspan op matig vuur tot het mengsel net warm is. Doe de bloem, cacao, kristalsuiker en gist in de mengkom van een keukenmachine.

Draai op de middelste stand, met de deeghaak, tot een egale massa. Voeg het stoutmengsel en de eidooiers toe en draai tot alles net is gemengd. Voeg de room en 50 gram boter toe en draai 6–8 minuten of tot je een soepel deeg hebt. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en zet 1 uur op een warme plek, of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een dikte van 1,5 cm. Steek met een ronde koeksteker van 8 cm+ 6 rondjes uit het deeg. Leg met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Verwijder met een licht met bloem bestoven ronde koeksteker van 4 cm het deeg uit het midden van ieder rondje. Laat de rondjes 30 minuten op kamertemperatuur staan, of tot ze zijn gerezen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de kandijsuiker, stout en chilipeper in een kom en roer tot alles net is gemengd.

Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven of tot het goudbruin is. Laat hard worden en verkruimel het.

Zet de donuts 8–10 minuten in de oven of tot ze gerezen zijn en goudbruin kleuren. Laat volledig afkoelen.

Verwarm in een kleine sauspan op laag vuur de overige 30 gram boter met de honing en chocolade 2–3 minuten of tot je een gesmolten, gladde massa hebt. Doop de bovenste helften van de donuts in dit chocoladeglazuur, strooi er de verkruimelde praliné over en dien op.

Modern Baking van Donna Hay

Modern Baking van Donna Hay (uitgeverij Spectrum) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 35,- euro. 

Meer recepten van Donna Hay:

Voor 6 donuts:

  • 125 ml stoutbier
  • 1 theelepel vanillepasta of vanille-extract
  • 335 gram bloem, plus extra om te bestuiven
  • 25 gram cacaopoeder
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 4 eidooiers
  • 60 ml double cream (of 1 deel mascarpone en 2 delen slagroom)
  • 80 gram ongezouten boter, in blokjes en zacht
  • 90 gram honing
  • 120 gram pure chocolade, fijngehakt

Voor de chipotle-stoutpraliné:

  • 220 gram fijne kandijsuiker of demerarasuiker*
  • 2 eetlepels stoutbier
  • 3 chipotlechilipepers*, fijngehakt

Verder nog nodig:

  • Koeksteker van 8 cm+
  • Koeksteker van 4 cm
Reageer op artikel:
Chocolade-stoutbier donuts met chipotle-stoutbier praliné van Donna Hay
Sluiten