Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Heb je het nieuwe tv-programma van Joël Broekaert al gezien?

We wisten dat het eraan zat te komen, maar wanneer precies, bleef even onduidelijk. Tot we onszelf afgelopen week op de bank bevonden en De 5 smaken van Joël ineens voorbij zagen komen. In dit nieuwe tv-programma neemt culinair journalist Joël Broekaert je mee op reis om meer te ontdekken over de wereld achter smaken. Dat moet je zien.

Van zoet tot umami

Joël Broekaert is een alleseter. Hij deinst nergens voor terug maar bovenal gaat hij ook altijd op zoek naar het verhaal achter de smaken die hij proeft. Bijvoorbeeld in zijn stukken voor Vrij Nederland en NRC, waarvan zijn restaurantrecensies legendarisch zijn (De Librije kreeg onlangs nog een dikke 10 van hem).

In zijn nieuwe tv-programma De 5 smaken van Joël (elke dinsdag om 21.15 uur NPO 2) reist hij de wereld rond om de geschiedenis te ontdekken achter de 5 basissmaken. Uweetwel: zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Joël Broekaert

Ethiopische boshoning en croquembouche

In de eerste aflevering, die inmiddels dus is uitgezonden, onderzoekt hij waarom we van zoet houden. In Ethiopië ondervindt hij aan den lijve dat het oogsten van verse boshoning niet zonder slag of stoot (of bijensteek) gaat. Hij proeft suikerriet en suikerbieten.

Én, omdat we nog altijd afsluiten met een (zoet) dessert, maakt hij een indrukwekkende croquembouche met patissier Hidde de Brabander. Je kunt de aflevering terugkijken via Uitzending Gemist of via onderstaande video.

Meer Joël Broekaert

Één minpuntje: de serie bestaat slechts uit 5 afleveringen. Heb je de smaak te pakken, check dan ook zéker het boek van Joël, dat afgelopen november uitkwam. In De Alleseter vind je essays over alles van balsamico tot aan chicorei en ganzeneieren. Als je daar geen avontuurlijk eter van wordt, weten wij het ook niet meer…

Het boek is online te bestellen.

De 5 smaken van Joël is elke dinsdag om 21.15 uur te zien op NPO 2.

Joël Broekaert De Alleseter

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.