Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

De leukste kerst kookboeken voor de feestdagen

Met de feestdagen in aantocht is niets leuker dan een stapeltje kerst kookboeken uitpluizen. Zo kom je niet alleen op ideeën over wat je straks moet koken met kerst, maar dompel je jezelf ook alvast onder in kerstsferen. Zálig. Wij verzamelden een lijstje van de leukste kerst kookboeken om in de boekenkast te hebben staan.

Klik op de titels om de boeken meteen aan te schaffen!

Home Sweet Home XMAS – Yvette van Boven

Yvette van Boven kwam er tijdens het maken van haar boek ‘Home Sweet Home‘ achter dat ze door de jaren heen een gigantische stapel kerstrecepten had verzameld. Het waren er zó veel, dat ze er een apart kookboek mee kon maken. En dat deed ze.

Home Sweet Home XMAS is een héérlijk kerst kookboek met de sfeer van een relaxed, oergezellig familiefeest waarbij alles kan en mag. Uiteraard weer met fantastische foto’s van haar man, fotograaf Oof Verschuren.

Wij gaan in ieder geval Yvette’s worstenbroodjes met venkel maken (met verse worst van Brandt & Levie). Maar ook de crème van pompoen met steranijs & kreeftenstaartjes en de champagnemousse met vijgen in champagne-lauriersiroop.

Home Sweet Home Xmas kerst kookboek

Jamie Oliver’s Kerst Kookboek

De man die waarschijnlijk de meeste mensen aan het koken heeft gekregen, is Jamie Oliver. Met zijn aanstekelijke energie en zichtbare lol in het koken, weet hij ons in ieder geval altijd weer te inspireren om de keuken in te duiken. En vooral de kerstafleveringen van zijn televisieprogramma’s, zijn favoriet om te kijken rond de feestdagen. Uiteraard gehuld in kerstpyjama, met een kop warme choco.

Vorig jaar bundelde Jamie zijn favoriete kerstrecepten tot een boek: Jamie Oliver’s Kerst Kookboek. Typisch zo’n boek dat je de rest van je leven zult bewaren, om er elk jaar rond kerst weer bij te pakken. Het staat vol klassiekers, maar ook moderne recepten voor kerst (wat dacht je van pekingeend en pannenkoekjes – kerst-style?). Wij zijn Jamie dankbaar dat hij óók altijd denkt aan lekkere recepten voor je kerstontbijtje of een luie (derde) kerstdag op de bank.

Jamie Oliver Kerst Kookboek

The Christmas Chronicles – Nigel Slater

Nigel Slater is in Engeland beroemd vanwege zijn kookprogramma’s en zijn kookboeken. De auteur werd vooral bekend met zijn Kitchen Diaries (Keukendagboeken in het Nederlands): kookboeken in dagboekvorm, met recepten en verhalen.

Ook in die vorm is zijn nieuwste boek: The Christmas Chronicles. Nigel viert de winter – zijn favoriete seizoen – en neemt je van 1 november tot eind januari mee in winterse sferen. Inclusief recepten voor de kerstdagen, oud & nieuw en andere winterdagen.

The Christmas Chronicles is voorlopig alleen in het Engels verkrijgbaar, maar dan lees je wel de originele stem van Nigel.

kerst kookboek The Christmas Chronicles

Heel Holland Bakt Kerst


Ons favoriete bakprogramma heeft nu ook een kerst kookboek! In Heel Holland Bakt Kerst vind je recepten voor zoete en hartige baksels, speciaal voor de feestdagen. Bak kerstscones voor het ontbijt, maak échte peperkoekhuisjes of een indrukwekkende bûche de Noël.

En omdat niet alle thuisbakkers ingewikkelde constructies kunnen – of willen – maken, is dit boek voor amateurbakkers van elk niveau. Zoals presentator André van Duin zou zeggen: tijd voor feest, ovens aan!

Heel Holland Bakt Kerst

Nigella’s Kerst – Nigella Lawson

Van wie wil je nou liever een kerst kookboek hebben dan van dé domestic goddess herself? Waar Nigella Lawson is, is het gezellig. Of cosy, zoals de Engelsen zouden zeggen. Alsof er meteen een sliert kerstlampjes aan gaat.

Onmisbaar in je boekenkast is dan ook Nigella’s Kerst – het kerst kookboek van de Britse. Het boek stamt al uit 2013, maar is een echte klassieker. Met heerlijke recepten die vrijwel niet kunnen mislukken. Ook fijn: de immer geruststellende stem van Nigella, die je vertelt dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken (dat doet zij ook niet!) en slimme tips en trucs geeft voor een onbezorgd kerstfeest.

Nigella's kerst kookboek

Gizzi’s Season’s Eatings – Gizzi Erskine

De naam Gizzi Erskine zal niet bij iedereen een lampje doen aangaan. Toch is de Britse behoorlijk populair in haar thuisland, dankzij een drietal kookboeken en televisieprogramma’s. De chefkok heeft op haar rug een enorme tattoo van twee engelenvleugels, kookt graag Koreaans en schuwt de minder gewilde ingrediënten niet (kippenlever, ossenstaart). Bovendien verklaarde ze ons ooit persoonlijk toe te willen trouwen met Anthony Bourdain. Een chef naar ons hart dus.

Haar kerst kookboek – Gizzi’s Season’s Eatings – is prachtig. Zowel klassiek als modern tegelijk, met de juiste dosis kitsch. Het boek behandelt naast kerstmis ook andere feestdagen in de wintermaanden, zoals Halloween en Thanksgiving. Alleen in het Engels, maar online goed verkrijgbaar.

Gizzi Erskine kerst kookboek

New York Kerstmis Bakboek – Lisa Nieschlag & Lars Wentrup

Misschien komt het omdat zo veel kerstfilms zich afspelen in New York, maar zeg je NYC, dan denk je aan kerstmis. Het New York Kerstmis Bakboek speelt daar helemaal op in en brengt je meteen naar de besneeuwde straten van The Big Apple. Je kunt de banana pecan waffles en pumpkin spice whoopie pies bijna rúíken als je door dit boek heen bladert.

Naast veel lekkere recepten voor christmas cookies, taarten en een kerstontbijt, vind je hierin ook heerlijke foto’s van New York op haar mooist: gehuld in kerstsferen.

kerst kookboeken - New York Kerstmis Bakboek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.