Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 18 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

De biografie van Johannes van Dam ligt vanaf november in de winkel

Op 18 september 2013 overleed Johannes van Dam, Nederlands bekendste culinaire journalist. En nu, vijf jaar na zijn overlijden, is het tijd om zijn biografie uit te brengen. Op 8 november verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Johannes van Dam, De biografie. Geschreven door Jeroen Thijssen.

Het karakter en verleden van de bijzondere man schreeuwden erom vastgelegd en verteld te worden. Zijn claim de beste culinair journalist van Nederland te zijn, gaf de doorslag voor Thijssen om zijn leven tot in de puntjes uit te zoeken. Want hoe was hij dat geworden en hoe had hij die bevestiging gekregen?

Johannes van Dam biografie

Johannes van Dam

Voordat Van Dam bekend werd als culinair journalist, heeft hij veel andere baantjes gehad. Zo was hij barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van een bioscoop, boekverkoper, leerling-journalist, vertaler en redactiesecretaris.

Ook verkocht hij kookboeken in zijn Amsterdamse Kookboekhandel, maar na verloop van tijd vond hij dat het genoeg was en begon hij zelf over eten te schrijven. Zijn recensies werden geplaatst in Elsevier en vervolgens in Het Parool.

In 2005 verscheen zijn boek (of beter gezegd bijbel) De Dikke Van Dam. 735 pagina’s volgeschreven over eten, eten en nog meer eten en waarvan meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank zijn gevlogen.

Johannes van Dam

Rumoerig leven

Voordat van Dam als culinaire recensent begon, heeft hij een bijzonder en rumoerig leven geleid. Zijn Joodse ouders overleefden de oorlog, hij was betrokken bij het auto-ongeluk waarbij zijn vader om het leven kwam en daarbij speelden ook depressies, drugsgebruik en uitzichtloosheid en grote rol in zijn leven.

Men zegt wel eens dat Hamlet een tragisch figuur was, maar dan kent men Johannes van Dam nog niet. – Max Pam

Daarna stond alles in het teken van eten, waardoor hij geliefd, gehaat en gevreesd werd. Een man met veel vakkennis die zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Een bijzonder leven dat in een mooie biografie is samengevat.

Leuk feitje: het favoriete gerecht van van Dam was andijviestamppot met een gehaktbal. En wij leggen je haarfijn uit hoe je die gehaktballen van Johannes van Dam zelf kunt maken.

Lekker eten à la van Dam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.