Redactie
Redactie Inspiratie 21 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Vanaf nu gooi jij nooit meer de korst van Parmezaanse kaas weg

Parmezaanse kaas, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Om een extra umami boost aan je geroosterde broccoli te geven, of aan pesto, of een hele berg over je spaghetti geraspt. Maar wist je dat je met de korst van Parmezaanse kaas ook heel veel lekkers kan maken?

Sowieso kan je altijd beter een stuk Parmezaanse kaas nemen waar korst aan zit, omdat de smaak dichtbij de korst extra geconcentreerd en kazig is.

De smaak dichtbij de korst is notiger en meer complex, kan je nagaan wat voor smaken er allemaal in de daadwerkelijke korst verstopt zitten.

De Parmezaanse korst lekker niet wegdoen

Roosteren

De korst zelf is niet heel lekker om te eten, maar je kan hem wel gebruiken om zijn smaken af te laten geven. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Als je toch heel graag de korst op wil eten, rooster hem dan en gebruik het als een soort Parmezaan croutons op je salade.

In de vriezer is de korst ook super lang te bewaren, vanaf nu dus geen excuus meer om je soepen en sauzen niet extra veel smaak te geven.

Soep

Onze favoriete bestemming voor deze umamibommen is toch wel soep. Trek een bouillon van Parmezaanse kaas korst en je kan deze gebruiken om heel veel recepten extra smaak te geven.

Gebruik deze bouillon bijvoorbeeld om risotto mee te maken of als basis voor groentensoep of minestrone.

Of gebruik de bouillon om pasta in te koken. Het resultaat is mega romig en smaakvol, precies waar we van houden.

Olie

Olijfolie met Parmezaanse kaas smaak? Yes please! Hiervoor hoef je alleen maar je overgebleven Parmezaan korsten in olijfolie te doen en deze een tijdje te laten trekken.

Wat teentjes knoflook of een takje rozemarijn zou hier ook zeker niet misstaan. Heerlijk om je brood in te dippen of over gegrilde groenten te gieten.

Saus

De korst van Parmezaanse kaas is ook perfect om zijn notige smaak af te geven aan sauzen. De kaas is natuurijk Italiaans, dus dat de smaak perfect past bij Italiaanse klassiekers zal geen verrassing voor je zijn.

Voeg gewoon eens een korst toe aan je standaard tomatensaus, bolognese, of een Italiaanse stoofschotel met bonen en kool.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.