Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Toko Finds: Bull-Dog tonkatsu sauce (de populairste saus van Japan)

Dikke kans dat je de grote, lange fles met die gekke dop al meerdere keren in de toko hebt zien staan. We hebben het over Bull-Dog vegetable & fruit sauce (oftewel: tonkatsu sauce). Een goedje dat je terugvindt in het Japanse schap in de Aziatische supermarkt. Maar wat is het eigenlijk en waarom is deze magische saus een lifesaver in de keuken?

We moeten eerlijk bekennen dat we Bull-Dog tonkatsu sauce niet zelf hebben ontdekt. Dat kwam pas nadat we de New Yorkse ramen-koning Ivan Orkin er veelvuldig over hoorden oreren.

Ook chef Alex Haupt (die zelf Japanse genen heeft) van restaurant 101 Gowrie gebruikt het goedje graag op bijvoorbeeld zijn pork katsu donburi. Het zou zelfs de populairste saus van Japan zijn…

Makkelijke tonkatsu uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De Japanse Worcestershire

Bull-Dog tonkatsu sauce is een Japanse bruine saus op basis van o.a. tomatensap, azijn, appelsap, pruimpasta, wortel, ui, citroensap, specerijen.

Je kunt je wel voorstellen dat al die ingrediënten een behoorlijk umami-rijk geheel opleveren en dat is ook precies de bedoeling. Het wordt dan ook wel de Japanse Worcestershiresaus genoemd. Toch is het dikker en zoeter dan dat. Het ziet er eerder uit als een barbecuesaus.

Volgens Ivan Orkin maakt Bull-Dog de allerbeste kant-en-klare tonkatsusaus en moet je het spul altijd in huis hebben. Sommige mensen beweren zelfs dat het spul uit de fles lekkerder is dan wanneer je het zelf maakt. Dat zou vooral komen door de gefermenteerde pruimpasta.

Bulldog tonkatsu sauce
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tonkatsusaus

Misschien goed om nog even uit te leggen wat tonkatsu dan precies is. Het is de benaming voor het populaire Japanse gerecht van gefrituurde varkenskoteletjes in een krokant deegjasje. Zeg maar de Japanse variant van de schnitzel.

Die eten de Japanners op brood – als een katsu sando – in een curry of simpelweg met wat witte kool. Maar er is één ding dat niet mag ontbreken bij tonkatsu: een flinke lik tonkatsusaus. En daar komt die fles van Bull-dog dus handig om de hoek kijken.

Wat doe je ermee?

Maar wat kun je allemaal nog meer met die saus, als je eenmaal zo’n fles van 500 milliliter hebt aangeschaft? “Spuit het op alles dat gefrituurd is”, zegt Ivan Orkin. Lijkt ons sowieso een zalig idee. Lekker bij gefrituurde kip, kipnuggets, bij een schnitzel of bij krokante garnalen.

Ook kun je de Bull-Dog tonkatsu sauce goed serveren bij okonomiyaki (die verslavende hartige Japanse pannenkoek), want qua smaakt lijkt ‘ie enorm op okonomiyakisaus. Hetzelfde geldt voor takoyaki: die bolvormige poffertjes met stukjes octopus en Kewpie-mayonaise.

Ook een tip: probeer het eens bij een lekkere pastei, bij karbonaadjes of door gehaktbrood. Je kunt het zelfs gebruiken als marinade voor vlees of vis. En het is ook érg lekker over sushi met paling.

Bull-Dog tonkatsu sauce is te koop bij de meeste Aziatische supermarkten (ook online). Bijvoorbeeld bij Tjin’s Toko

Meer Toko Finds: