Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: zwarte bonen knoflooksaus wordt je nieuwe verslaving

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: zwarte bonen knoflooksaus.

zwarte bonen knoflooksaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wat is zwarte bonen knoflooksaus precies?

Zwarte bonen knoflooksaus is een pasta gemaakt van gefermenteerde zwarte bonen en fijngehakte knoflook. Dat klinkt misschien niet zo heel aantrekkelijk, maar geloof ons: dit is een smaakbom die heel wat gerechten meteen een serieuze lift geeft.

Je koopt ‘m kant-en-klaar bij de Aziatische supermarkt (al hebben veel gewone supermarkten, zoals Albert Heijn ‘m ook) en hij voegt naast umami ook iets van bitterheid en zout toe aan een gerecht. Omdat er al zoveel smaak in zit is het van zichzelf al een heel krachtige marinade, al vermengt de saus zich ook heel goed met andere smaken in sauzen en bereidingen.

zwarte bonen knoflooksaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Lifesaver

De eerste keer dat Culy’s Winnie de zwarte bonen knoflooksaus kocht was voor het bereiden van deze pittige dan dan noodles. Sindsdien heeft ze het potje in haar voorraadkast staan en is het een lifesaver op van die momenten dat je moet improviseren met wat er nog is.

Zo zorgt een lepeltje van de zwarte bonen knoflookpasta instant voor lekkerdere noedelsoep (vooral bij instant noodles uit een pakje, die wel wat extra smaak kunnen gebruiken) en is het een ontzettend lekkere marinade voor tofu en vis (kijk maar naar dit recept voor kokkels met knoflook en zwarte bonensaus).

Kokkels met zwarte bonensaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Van mayo tot rijst

Bovendien maak je er de lekkerste mayo mee (gewoon een theelepeltje door een paar eetlepels mayonaise roeren, c’est ça!), superlekker bij friet van koolraap of knolselderij. Of roer het samen met de steeltjes van koriander door de rijst, voor een spannend bijgerecht. Ook lekker: maak een snelle vulling voor homemade gyoza met gehakt, de zwarte bonensaus en een beetje gemberpoeder.

Kortom: haal zo’n potje in huis. Het zou zomaar eens je nieuwe verslaving kunnen worden.

Meer Toko Finds?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.