Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: katsu sando (Japanse sandwich met krokant varkensvlees)

Als je net als wij gek bent op tonkatsu (krokante Japanse varkenskoteletjes – een soort Japanse schnitzel), dan is de katsu sando je nieuwe drug of choice. Dit trendy broodje wordt niet alleen in Japan veel gegeten, maar duikt inmiddels ook op in hippe restaurants in Londen, New York en Melbourne. Met dit recept maak je zelf goddelijke katsu sando.

Traditioneel wordt deze sandwich gemaakt met Japans brood: superzacht, licht zoet witbrood, gemaakt met suiker en melk. In Nederland nog niet te krijgen, dus gaan we voor een halfje casino wit. Zonder schaamte.

Je kunt het brood van tevoren nog even toasten als je dat lekker vindt. Wij vinden juist de combi tussen het zachte brood en het krokante vlees heel fijn. Kies je daar ook voor, snijd het brood dan wel voorzichtig: witbrood deukt snel in.

Lees ook: Trend: de katsu sando is de hotste sandwich van Londen

Japanse katsu sandwich maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze katsu sando

Maak eerst de tonkatsu saus. Meng daarvoor alle ingrediënten door elkaar in een kom.

Zet drie kommen klaar voor het paneren van de schnitzels. Eentje met bloem, eentje met losgeklopt ei en eentje met de panko. Voeg wat zout en peper toe aan de bloem.

Haal de filetlapjes achtereenvolgens door de bloem, ei en panko. Zorg dat er een lekkere dikke laag panko aan blijft plakken, voor extra knapperige tonkatsu.

Verhit een laagje olie (ongeveer 1,5 centimeter) in een ruime koekenpan. Test met een stukje brood of de olie heet genoeg is. Laat de schnitzels voorzichtig zakken in de hete olie en bak ze gaar en bruin. Voor dikkere plakken vlees moet je ongeveer 10 tot 13 minuten aanhouden.

Haal de tonkatsu uit de pan en laat uitlekken op een dubbele laag keukenpapier.

Bestrijk de vier sneetjes brood royaal met Japanse mayonaise. Leg de schnitzels op de boterhammen. Bestrijk met wat tonkatsu saus en leg er wat witte kool op. Dek af met de andere boterhammen.

Snijd de korstjes van de sandwiches af. Het is niet erg als je wat vlees mee snijdt; die restjes peuzel je straks lekker op. Snijd de sandwiches daarna in tweeën en eet ze warm op, eventueel met nog wat extra tonkatsu-saus.

Meer lekkere sandwiches:

Katsu sando: Japanse schnitzel op brood
Nancy van Batenburg voor Culy