Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 31 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Dé truc om je gietijzeren pan makkelijk schoon te maken: gebruik zout

Gietijzeren pannen zijn fantastische tools in de keuken. De dikke, gietijzeren bodem houdt warmte goed vast en geeft die warmte veel directer af aan ingrediënten. Daardoor kun je vlees, vis en groenten ontzettend mooi braden. Maar deze pannen hebben wel een gebruiksaanwijzing én de reputatie dat ze lastig schoon te maken zouden zijn. Met deze truc wordt je gietijzeren pan schoonmaken een eitje.

Niet in de vaatwasser

Gietijzeren pannen moet je nooit in de vaatwasser doen, maar eigenlijk zou je dat met geen enkele pan moeten doen. Daarmee kan het materiaal namelijk worden aangetast en kunnen ze hun anti-aanbaklaag verliezen (dit geldt ook voor pannen die je zonder zo’n laag koopt). Sterker nog: als je een gietijzeren pan goed behandelt, krijgt ‘ie een fantastische, natuurlijke anti-aanbaklaag en kun je er zelfs vis (een beruchte pan-plakker) perfect in bakken.

Het is dus beter om de pannen met de hand af te wassen. Gebruik liever geen schuursponsje, om schade aan je pan te voorkomen. Wat dan wel? Zout.

> Ook handig: zo onderhoud je gietijzeren pannen het best

Gietijzeren pan met naan
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gietijzeren pan schoonmaken met zout

Hoe werkt het? Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.

En nog een voordeel van je gietijzeren pan schoonmaken met zout: het absorbeert de smaken van de ingrediënten die je erin hebt bereidt en neutraliseert de pan dus als het ware. Wel zo fijn als je net een visje hebt gebakken.

Gietijzeren pan schoonmaken

Een leven lang mee

Na het wrijven kun je het zout gewoon uit de pan verwijderen. Spoel eventueel nog na met water. En als je water gebruikt, altijd goed nadrogen met een doek, om roest te voorkomen. Laat een gietijzeren pan ook nooit lang onder water staan.

Tip: oogt je pan wat droog? Smeer ‘m dan in met een laagje neutrale olie.
Op die manier gaan je gietijzeren pannen écht een leven lang mee.

Meer over pannen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.