Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 28 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Van tonijn tot kipkerrie: 9x klassieke broodsalades op een rijtje (en hoe je deze maakt)

Bijna iedereen heeft er een zwak voor: de klassieke kant-en-klare broodsalades die elke lunch of borrel verrijken. Maar nóg lekkerder is het om deze salades zelf te maken. Zo gepiept en heerlijk vers. Wij delen 9x de lekkerste broodsalades – en hoe je deze zelf maakt.

Zo maak je gegarandeerd indruk tijdens de paasbrunch.

Broodsalades met vlees

Kipkerriesalade

We beginnen deze lijst met een echte klassieker: de kipkerriesalade. De geur en smaak van kerrie is sowieso moeilijk te weerstaan; in een romige kipsalade wordt het al helemaal moeilijk om te stoppen met eten. Tip: probeer eens dit broodje kipkerriesalade met bosui. Laat je wel een klein beetje over voor de rest van je gasten?

Broodje kipkerrie / kipkerriesalade
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Kipsaté-salade

Om helemaal in het thema van Pasen te blijven is de tweede salade in dit rijtje ook een salade met kip: de enige echte kipsaté-salade. Voor velen een echte guilty pleasure: een bakje warme kipsaté uit de magnetron. Toch is het bijna net zo makkelijk (en lekker) om deze salade zelf te maken.

Kook je kip en pluis deze in hapklare stukjes; maak vervolgens zelf de saus en roer het geheel goed door. Zet daarna even in de ijskast om af te koelen (of serveer hem warm, ook lekker) en je hebt de meest smaakvolle kipsaté-salade die je ooit zult proeven.

Culy Homemade: pita’s met kipsaté en mangosalsa

pita's met kipsaté en mangosalsa
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Beenhamsalade

Een salade die volgens ons zeker niet mag ontbreken in het rijtje van lekkerste broodsalades: de good-old beenhamsalade. Helaas is bij veel van deze kant-en-klare salades de beenham ver te zoeken en zijn deze vooral gevuld met héél veel mayonaise. Zonde. Veel lekkerder en voordeliger om zelf te maken dus!

Voor een simpele beenhamsalade kook je 2 eieren en prak je deze daarna fijn. Meng daar 3 eetlepels kwark, 1 eetlepel mayonaise en een beetje mosterd doorheen. Voeg daar vervolgens 150 gram grof gesneden beenham en wat verse bieslook aan toe en voilà; de lekkerste broodsalade voor op jouw paastafel.

Broodsalades met vis

Tonijnsalade

Misschien wel de meest veelzijdige van alle broodsalades als je het ons vraagt? De tonijnsalade natuurlijk! Het basisrecept voor een goede tonijnsalade is niet zo moeilijk: je maakt al een smaakvolle salade door wat tonijn, mayonaise, zout en peper met elkaar te mengen.

Het fijne aan zelfgemaakte tonijnsalade is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. Zo maakten we eerder al een tonijnsalade met appel en bleekselderij, maar voel je vrij om dit recept aan te passen naar je eigen smaak. Tip: maak bijvoorbeeld eens een tonijnsalade met mayonaise, chilisaus, kappertjes en augurk.

Culy.nl

Zalmsalade

Misschien wel één van de oudste broodsalades die er bestaat: de zalmsalade. Aan deze klassieker moet je niet te veel veranderen en met een goed basisrecept voor zalmsalade kom je dus ook al een heel eind.

Maar: voel je vrij om te variëren en naar je eigen smaak aanpassingen aan dit recept te maken. Zalmsalade is bijvoorbeeld ook erg lekker met appel, knoflook of kappertjes. Wil je deze salade wat gezonder maken? Gebruik dan yoghurt in plaats van mayonaise.

Zalmsalade
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

7x de lekkerste recepten met zalm om je (vette) vingers bij af te likken

Surimisalade

Nog zo’n broodsalade die je in elke supermarkt kunt vinden: de surimi-krabsalade. Maar wist je dat in veel van deze salades helemaal geen echte krab zit; er wordt meestal surimi gebruikt om deze salade zijn smaak te geven. Weer wat geleerd. Een beetje misleidend misschien, maar daardoor niet minder lekker.

Wél een voordeel van deze surimi-krab-zonder-krabsalade: hij is super makkelijk zelf te maken. Onlangs vonden we bijvoorbeeld dit recept voor een gezonde surimisalade. Kun je tijdens de paasbrunch meteen met iedereen je nieuwe kennis over deze salade delen.

Vega(n) broodsalades

Eiersalade

Een broodsalade waarmee we helemaal in de paassfeer komen: de klassieke eiersalade. Met een goede eiersalade sla je de plank nooit mis, en voor velen is dit dan ook een hoogtepunt van het ontbijt.

Het leuke aan eiersalade? Er zijn ontelbaar veel variaties op deze lekkere salade. We maakten eerder al een eiersalade met truffel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Kun je na het eitjes zoeken ook nog lekker eitjes eten.

eiersalade broodsalades
Bron: Culy.nl

Selleriesalade

Selderijsalade – in de volksmond meestal selleriesalade – is een lekker ouderwetse broodsalade. De basis van deze salade is simpel: schil een knolselderij, snijd deze met een mandoline in dunne reepjes en voeg hier lekker veel mayonaise, griekse yoghurt en citroensap aan toe.

Een lekkere toevoeging aan je selleriesalade: stukjes appel, rozijntjes of nootjes. Wil je deze salade vegan maken? Gebruik dan plantaardige yoghurt en/of mayonaise.

Hummus

Deze Arabische spread is op de Nederlandse paastafel misschien wat nieuwer dan bovenstaande broodsalades, maar verdient ook zeker een plekje in dit rijtje.

Het fijne aan hummus is zijn veelzijdigheid: je kunt hiermee een oneindigheid aan variaties maken. Zodra je het basisrecept eenmaal onder de knie hebt kun je in principe bijna alle ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Een heerlijke vega(n) toevoeging aan je Paasontbijt, dus.

Beste hummus
Bron: Unsplash

Dit vind je vast ook leuk:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.