Wat is surimi precies en hoe wordt het gemaakt?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F04%2FAdobeStock_529926502-1.jpeg)
Surimi: wie kent deze roze staafjes imitatiekrab niet? Je vindt ze in de supermarkt als een van de goedkoopste vissoorten in de super, maar ook bij de Japanner worden ze gebruikt in de populaire California rolls, maar… wat is surimi eigenlijk precies?
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Vervolgens wordt de vis fijngemalen tot een soort puree en gemengd met verschillende stoffen zoals zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Wat overblijft is een soort pasta die uiteindelijk wordt gekookt om zo haar bekende rubberachtige structuur te krijgen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F04%2FAdobeStock_804469426-1.jpeg)
Waar wordt surimi voor gebruikt?
Surimi wordt voor heer veel gerechten gebruikt, maar de bekendste zijn toch echt sushi en goedkopere varianten van de krabsalade. De smaak is erg zoet en lijkt wat ons betreft niet op die van echte krab.
Wist je overigens dat surimi niet alleen staat voor imitatiekrab, maar een Japans leenwoord is voor verschillende soortgelijke producten gemaakt van onder andere vis (en zelfs landdieren)? In Nederland kennen we naast de krab ook een garnaalvariant, in de vorm van grote, vlezige gamba’s. En de smaak? Praktisch hetzelfde als die van de nepkrab.
Surimi en duurzaamheid
Hoewel surimi vaak wordt gemaakt van restproducten van vis, is de herkomst daardoor soms moeilijk te achterhalen. Het komt daardoor vaak voor dat surimi bestaat uit vis die niet duurzaam gevangen is. Wil je er zeker van zijn dat je duurzame surimi koopt? Controleer dan de verpakking op keurmerken zoals MSC (Marine Stewardship Council) wanneer je surimiproducten koopt. Hierdoor weet je dat het product is gemaakt van eerlijke vis.
Meer inspiratie:
- Lekker voor op brood: 9x klassieke broodsalades op een rijtje (en hoe je deze maakt)
- Koken met échte krab? Zelf krabkoekjes (crabcakes) bakken doe je zo!
- Gestoomde kabeljauw met sake en ingelegde gember. Een makkelijk en gezond gerecht voor doordeweeks