Redactie
Redactie Inspiratie 6 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

Wat is surimi precies en hoe wordt het gemaakt?

Surimi: wie kent deze roze staafjes imitatiekrab niet? Je vindt ze in de supermarkt als een van de goedkoopste vissoorten in de super, maar ook bij de Japanner worden ze gebruikt in de populaire California rolls. Maar… wat is surimi eigenlijk precies?

Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.

Vervolgens wordt de vis fijngemalen tot een soort puree en gemengd met verschillende stoffen zoals zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Wat overblijft is een soort pasta die uiteindelijk wordt gekookt om zo haar bekende rubberachtige structuur te krijgen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Surimi wordt voor tal van gerechten gebruikt, maar de bekendste zijn toch echt sushi en goedkopere varianten van de krabsalade. De smaak is erg zoet en lijkt wat ons betreft niet op die van echte krab.

Wist je overigens dat surimi niet alleen staat voor imitatiekrab, maar een Japans leenwoord is voor verschillende soortgelijke producten gemaakt van onder andere vis (en zelfs landdieren)? In Nederland kennen we naast de krab ook een garnaalvariant, in de vorm van grote, vlezige gamba’s. En de smaak? Praktisch hetzelfde als die van de nepkrab.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.