Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 2 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

6x de lekkerste recepten voor zelfgemaakte hummus

Of je nu hummus, houmous of hoemoes schrijft (en zegt) en het liefst naturel eet of de pompoen- of chocoladevariant: everybody loves hummus. En natuurlijk, uit de winkel is het lekker. Maar zoals heel vaak geldt: stiekem is het nog veel lekkerder als je het zelf maakt. En als je een beetje een goede keukenmachine of staafmixer tot je beschikking hebt, is dat nog hartstikke makkelijk ook. Dit zijn Culy’s beste recepten voor zelfgemaakte hummus!

Goed om te weten: de meeste soorten hummus kun je in de koelkast zo’n drie dagen goed bewaren.

klassieke zelfgemaakte hummus van Ottolenghi
© Jonathan Lovekin

Recept: Yotam Ottolenghi’s klassieke hummus

De basis van alles is natuurlijk klassieke hummus uit het Midden-Oosten. En wie kan ons dat recept beter leren dan Yotam Ottolenghi, de king van de Israëlische keuken? Deze hummus is superglad en rijk aan tahin, precies wat we zo lekker vinden. Doe ‘m in een schaaltje, besprenkel met olijfolie en dip er je pita of gewoon brood in.

> Zelfgemaakte hummus: Yotam Ottolenghi’s klassieke hummus

Afbeelding van zelfgemaakte hummus met mango

Recept: Homemade mangohummus

Wie ooit bij de Midden Oosterse-kraam van GoudenTent op de Amsterdamse Ten Katemarkt is geweest, weet hoe lekker hun hummus is. Eén van onze favoriete varianten is hun mangohummus. En die kun je stiekem ook heel goed thuis maken! Mango, tabasco en kerriepoeder zijn de sleutel.

> Zelfgemaakte hummus: Homemade mango hummus

Geroosterde bloemkool met wortelhummus van Nigel Slater
Nigel Slater’s Culinair Winterdagboek

Recept: Wortelhummus van Nigel Slater

Eerder deze week deelden we een recept voor geroosterde bloemkool met wortelhummus van Nigel Slater – maar wie zegt dat je de hummus niet gewoon ook los kunt eten? Nigel garneert zijn zelfgemaakte hummus met granaatappelpitten, munt en olijven voor fijne aanvullende smaken.

> Zelfgemaakte hummus: Wortelhummus van Nigel Slater

LEES OOK: 3 tips om hummus mooi te presenteren

Afbeelding van zelfgemaakte hummus met doperwtjes
© Flickr

Recept: Doperwtjes-hummus

In plaats van kikkererwten, kun je minder traditionele hummus ook met doperwtjes maken – daardoor wordt het net wat frisser en lichter (én kleurrijker). Door de zure room is deze variant niet meer vegan, dus let daarop als je plantaardig eet of lactose-intolerant bent.

> Zelfgemaakte hummus: Doperwtjes-hummus

Recept voor zelfgemaakte hummus met tuinbonen

Recept: Tuinbonen-hummus

Het recept voor deze tuinbonen-hummus lijkt enorm op dat voor de doperwtjes-hummus, ook omdat ze allebei zo’n fijne muntsmaak hebben. Deze variant is echter zo mogelijk nog sneller klaar, omdat je geen ui hoeft te snijden en bakken, maar gewoon alles meteen in de keukenmachine gooit. Winning.

> Zelfgemaakte hummus: Tuinbonen-hummus

Afbeelding van pompoenhummus maken

Recept: Homemade pompoenhummus met komijnzaadjes

Ook deze variant is gemaakt zonder kikkererwten, maar in plaats daarvan gemaakt van flink wat pompoen. Dat maakt het lekker zoet! De komijn en verse koriander zorgen voor wat extra smaak aan deze gezonde dip.

> Zelfgemaakte hummus: Homemade pompoenhummus met komijnzaadjes

Wil je precies weten wat hummus nou eigenlijk is (spoiler: de helft uit dit rijtje is het niet) en hoe je het eet? De Keuringsdienst van Waarde maakte een aflevering over onze favoriete kikkererwtenspread. Je ziet ‘m donderdag 6 december om 20.25 uur op NPO 3.

Een paar recepten waar hummus in zit:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.