Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 jun 2023
Leestijd: 7 minuten

De 13 beste recepten die we in juni hebben gekookt

Er is weer een maand voorbij en bij Culy betekent dat terugblikken. Wat at de Culy-redactie afgelopen maand? En wat zijn de beste recepten die we in juni hebben gekookt? Een lekker lijstje vol inspiratie.

Doe er je voordeel mee!

De beste recepten die we deze maand hebben gekookt

Van zomerse ramen tot frisse laab en kimchisalades: dit is hoe de Culy-redactie de hitte overleefde met de lekkerste gerechten.

De 3 beste recepten van freelance redacteur Ogechi

”Toen mij werd gevraagd om makkelijke zomerse ramen te maken, wist ik al meteen dat dit een nieuwe favoriet zou worden.”

1. Hong Kong mango pancakes

”TikTok staat op het moment vol met Hong Kong mango pancakes. M’n vriendin stuurde een video en vroeg aan mij of ik ze wilde maken. Zo gezegd, zo gedaan. De crêpes zijn zacht en gevuld met room en een sappig stuk mango. Sindsdien heb ik dit dessert al drie keer gemaakt. Geweldig.”

> Naar recept: Hong Kong mango pancakes (zachte crêpes met room en mango)

Hong Kong mango pancakes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

2. Makkelijke ramen

”Ramen is één van mijn lievelingsgerechten. Toen mij werd gevraagd om makkelijke zomerse ramen te bedenken, wist ik al meteen dat dit een nieuwe favoriet van me zou worden. Het pittige gehakt is verslavend lekker en de soep is romig maar niet te zwaar. Dé perfecte kom noedels voor de zomer.”

> Naar recept: makkelijke ramen bowl met zomerse smaken (snelle tantanmen)

Makkelijke ramen bowl tantanmen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

3. Zoete aardappel met tahiniboter en limoen

”Mijn ouders hadden nog wat zoete aardappels over, een ingrediënt waar ik eigenlijk nooit mee kook. Zonde, want ze zijn gewoon hartstikke lekker. Tijd om er iets mee te maken dus. Uiteindelijk koos ik voor de gestoomde zoete aardappels met tahinboter. Het was een hit en ik heb er meteen een nieuw favoriet bijgerecht bij.”

> Recept: Culy Homemade: gestoomde zoete aardappels met tahinboter

Zoete aardappels met tahiniboter
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De 3 beste recepten van redacteur Winnie

”Het waren de simpele, frisse gerechten die in juni alle aandacht kregen en iets in mij zegt dat ik daarin niet alleen ben geweest.”

1. Pasta met mortadella en burrata

Winnie: ”Burrata, pistache en mortadella is zo’n combinatie waarvoor je me ‘s nachts mag wekken. Als lunch vind ik de drie heerlijk tussen focaccia, in pizzeria’s is het steevast mijn favoriete optie. Ook pasta werkt goed in deze context, kijk maar naar het recept dat ik deze maand voor Culy bedacht. Simpel, snel en verslavend lekker, dit is nu al één van mijn favoriete zomergerechten.”

Culy Homemade: pasta met pistache, burrata en mortadella

Pasta met pistache, burrata en mortadella
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Kip-kimchi-komkommersalade

”Tijdens het thuiswerken maak ik vaak salades uit de losse pols die me niet te veel werk kosten. De afgelopen maand bestonden die salades opvallend vaak uit kimchi en komkommer, niet geheel toevallig twee frisse ingrediënten die weerstand bieden aan de hitte. Met die basis kun je verder alle kanten uit: vul ‘m bijvoorbeeld aan met kip, pinda’s, radijs, munt, koriander en/of taugé. Of nog beter: met een in rode palmolie gebakken omelet, één van mijn recente ontdekkingen.”

Salade met kip, kimchi en omelet
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Salade met mango en tomaat

”Tomaatjes zijn nú op hun lekkerst! Die had ik dan ook standaard op voorraad deze maand, om uit het vuistje te snacken of voor in salades. Wat dat laatste betreft, ben ik erg te spreken over de combinatie met mango (ook een vrucht die op haar lekkerst is nu) en een snelle Vietnamese dressing. Je leest het goed: het waren de simpele, frisse gerechten die in juni alle aandacht kregen. Iets in mij zegt dat ik daarin niet alleen ben geweest.”

> Naar recept: tomatensalade met mango en Vietnamese dressing

Eenvoudige tomatensalade met mango en Vietnamese dressing
Winnie Verswijvel voor Culy

Bron:

De 2 beste recepten van freelance redacteur Auke

”Het is onmogelijk om gnocchi-moe te worden.”

1. Gnocchi obsessie

”De afgelopen maand had ik een lichte obsessie met gnocchi: ik at ze – of beter gezegd, schrokte ze – naar binnen met beurre noisette, citroenschil salie en hazelnoten. Tot twee keer toe maakte ik gnocchi met mozzarella, tomaten en basilicum, de caprese versie dus. Conclusie: het is onmogelijk om gnocchi-moe te worden.”

> Recept: Culy Homemade: snelle gnocchi caprese met burrata en kerstomaten

gnocchi caprese voor weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Affogato

”Gezien de onmenselijke temperaturen was het thema de afgelopen weken ‘hoe minder werk, hoe beter’. Om die reden ging ik meerdere keren voor affogato. IJs + koffie zijn immers altijd een goed idee, al helemaal als je de twee opmaakt in de stijl van Vivoli Gelateria in Florence.

> Naar recept: affogato uit Florence

De 3 beste recepten van freelance redacteur Martine

”Met mijn ogen dicht waande ik me spontaan op Sicilië. Jammer dat mijn Groningse buurman met zijn platte geklets mij snel uit die droom haalde.”

1. Rabarberlimonade

”Mijn best bewaarde geheim? Ik ben helemaal geen fan van rabarber. Zodra de stengels weer verkrijgbaar zijn, staat menig zichzelf respecterend foodie te gillen bij de marktkraam, maar mij niet bellen. Toch wilde ik ’t dit jaar een kans geven. Ook omdat ik in Italië zo’n overheerlijke rabarber spritz had gedronken. Wat blijkt: de zelfgemaakte rabarberlimonade is niet meer aan te slepen hier in huis. Volgend jaar zie je me waarschijnlijk ook juichen bij de marktkraam.”

> Naar recept: makkelijke rabarberlimonade

Makkelijke limonade met rabarber, limoen en gember
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Laab met kipgehakt

Als het kwik stijgt, daalt mijn eetlust. Of beter: mijn kooklust. Gerechten uit de oven? Liever niet. Warme maaltijden? Ook niet zo’n trek in. Deze laab met kipgehakt stelt mij gelukkig nooit teleur. Je kunt ’t ’s ochtends allemaal al maken (zodat het zweet je nog niet uitbreekt als je achter de pannen staat) en ’s avonds koud eten. Deze laab is trouwens ook ontzettend goed picknickvoer!

> Naar recept: Laab: kipgehakt in slablaadjes met limoen, munt en citroengras

Laab recept met kipgehakt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Caponata

”Ik was afgelopen maand ontzettend toe aan een vakantie naar Italië. Helaas was de tijd er niet en met dat zomerse zonnetje was het in Nederland gelukkig ook goed vertoeven. Dan maar Italië nabootsen met lekker eten voor warm weer, waaronder de caponata die ik twee dagen op rij at. Ogen dicht en ik waande me spontaan op Sicilië. Jammer dat mijn Groningse buurman met zijn platte geklets mij snel uit die droom haalde.”

> Naar recept: Zonnig groentegerecht: Siciliaanse caponata 

Caponata met gefrituurde olijven
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De 2 beste recepten van hoofdredacteur Nancy:

“Of je het nou buddha bowl, rijstbowl of Aziatische bowl noemt; lekker blijft het sowieso.”

1. çilbir-achtige bowls

De afgelopen maand heb ik thuis opvallend veel opmaak-gerechten gekookt, met wat er dan ook maar in de koelkast lag. Zo verschenen er lekker veel çilbir-achtige kommetjes op tafel, in een versimpelde versie. De gepocheerde eieren verving ik door een 7 minuten-ei, de pittige gesmolten boter door een met flink wat olijfolie en verse kruiden aangemaakte tomatensalade. Nog wat piment d’espelette of een ander pepertje eroverheen en klaar ben je. Lekker als ontbijt, lunch en zelfs als een simpel, licht diner.

> Naar recept: çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter)

Cilbir Pasen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Buddha bowl

Het lijkt wel alsof ik alleen uit kommen eet (liefst wel ja, en ook liefst alleen met een vork – is er iemand die deze vreemde eetgewoonte deelt?), maar een kom met rijst, zalm en groenten is wel vaste prik op mijn weekmenu. Of je het nou buddha bowl, rijstbowl of Aziatische bowl noemt; lekker blijft het sowieso. Bijvoorbeeld met wat snel ingelegde komkommer en radijs, een klein beetje spinazie, wat kiemgroenten en verse koriander óf shiso van de shisoplant die welig tiert in mijn kruidentuin. Maak het af met misomayonaise en zie daar dan maar eens niet gelukkig van te worden.  Maar het kan ook met scallion oil, edamame, en avocado bijvoorbeeld.

> Naar recept: buddha bowl met zalm, bruine rijst en pickles

Buddha bowl met zalm en bruine rijst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kijk ook eens naar onze favoriete recepten die we in april of mei kookten, ter inspiratie voor je eigen weekmenu’s óf gewoon omdat je nieuwsgierig bent naar wat we ‘s avonds graag eten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.