Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: buddha bowl met zalm, bruine rijst en pickles

Buddha bowls zijn al een tijdje in zwang en wij maken ze nog altijd graag voor het avondeten. Ze zijn gezond en rijk aan proteïne, voedzaam en makkelijk te maken. En ideaal om restjes op te maken! Wij maken het liefst deze buddha bowl met zalm, bruine rijst en Japanse pickles.

Een buddha bowl bevat altijd een basis van vezels, groenten, een proteïnerijk ingrediënt zoals kip of eieren en lekkere toppings.

Wat ook niet mag ontbreken, is een lekkere dressing. Wij gebruiken het liefst scallion oil: daar is eigenlijk geen Nederlandse vertaling voor, maar het is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken. Topchef David Chang van Momofuku is er bijvoorbeeld dol op. En wij ook. Wat je over hebt, kun je lekker door de nasi roeren. Of door warme noodles.

Je kunt deze buddha bowl nog personaliseren met zaden en noten, kiemen en andere groenten. Wat je lekker vindt!

Buddha bowls met zalm

Zo maak je deze buddha bowl met zalm

Begin met de ingelegde radijs. Dat kun je ook al een dag of zelfs een paar dagen van tevoren doen. Meng de radijs in een afsluitbaar bakje met alle ingrediënten en zet in de koelkast tot gebruik. Hoe langer de radijsjes marineren, hoe meer roze ze zullen worden.

Kook de bruine rijst.

Meng voor de scallion oil alle ingrediënten in een ander afsluitbaar bakje. Laat minstens een kwartiertje staan tot gebruik.

Smeer de zalm in met de oestersaus en zout en peper. Verhit een koekenpan op medium vuur, voeg neutrale olie toe en bak de zalm tot ‘ie gaar is en een lekker kleurtje heeft.

Doe de spinazie in een vergiet en zet ‘m in de gootsteen. Breng een kan water aan de kook en giet het gekookte water over de spinazie, zodat die slinkt. Knijp wat vocht uit en laat staan tot gebruik.

Meng de edamame/sojabonen met wat peper en zout.

Nu kun je de buddha bowls gaan opmaken. Meng de rijst met wat van de gehakte koriander en schep in de bowls. Leg de zalm in het midden van de bowls. Leg de overige groenten aan weerszijden van de zalm. Breng de zalm tot slot op smaak met zout en peper en schep de scallion oil op de bowls.

Andere recepten met zalm: