Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 4 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze affogato uit Florence gaat nu viraal: dit is waarom

Koffie- en ijslovers opgelet! Want we hebben de állerbeste affogato gevonden. Kwijlend achter onze beeldschermen kijken we naar de video’s op TikTok en Instagram over een enorm populaire affogato uit Florence. Die bestaat uit romige gelato in een kopje waar heel bevredigend een intense shot espresso in wordt gegoten. Hemels.

Un affogato per favore…

Affogato

Je hebt het waarschijnlijk wel eerder gezien op de dessertkaart in een Italiaans restaurant. Maar wat is een affogato ook alweer? Een affogato is een bolletje gelato of roomijs dat wordt overgegoten met een shot espresso. Soms wordt het geserveerd met slagroom en chocolade schaafsel. Maar tegenwoordig kun je ‘m zelfs krijgen met matcha of chai, zoals bij Yusu in Amsterdam.

makkelijke italiaanse affogato
Bron: sharemyfood

Een bad van ijs

Een traditionele affogato bestaat simpelweg uit een bolletje ijs en espresso, dus wat maakt deze affogato dan zo speciaal? Dat zit ‘m in de bereiding en presentatie. Fotograaf Sam Youkilis deelde deze video’s van de befaamde affogato van Vivoli Gelateria uit Florence en noemde het de beste affogato die hij ooit heeft gehad. En daarmee ging hij viraal.

Want terwijl je meestal een bolletje ijs drijvend in espresso krijgt, vullen ze hier een kopje met ijs. Hierdoor krijgt de espresso een bad waarin ‘ie kan druppelen. En dat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar eet ook een stuk prettiger.

Vivoli gelato

Heb je ondertussen al een retourtje Florence geboekt? Dan vertellen we je meteen waar je deze fantastische affogato kunt halen. Ga direct naar het historische centrum van Florence. Een paar straten achter de Santa Croce in de Via Isola delle Stinche vind je Vivoli. Dit familiebedrijf verkoopt al sinds 1929 traditionele gelato.

Ondertussen neemt de affogato van Vivoli heel de wereld over. Zo kon je ‘m ook al krijgen bij Bakkerij Loof. En we verwachten dat ‘ie deze zomer vast op meer plekken zal opduiken.

Deze populaire affogato zelf maken

Staat er binnenkort nog geen trip richting Florence op de planning? Dan kun je de populaire affogato ook makkelijk zelf maken. We hebben ‘t al geprobeerd en hebben een paar handige tips voor je zodat je ook kunt genieten van een prachtige affogato.

@culynl

We willen het liefst een citytrip naar Florence boeken om de populaire affogato van Vivoli te proberen. Maar gelukkig kunnen we het makkelijke Italiaanse toetje ook thuis maken ☕🍨 #fypシ #affogato #florence #espresso #icecream #gelato #voorjou

♬ waste my time sped up chorus – essosa

Een paar handige tips:

  • Zorg dat je ijs goed op temperatuur is, zodat je het goed kunt schrapen. Haal daarom het ijs 10 minuten vantevoren uit de vriezer.
  • Gebruik een cappuccinokopje. Een espressokopje iets te klein.
  • Maak de hoekjes niet te smal, zodat er genoeg ruimte is voor de espresso om erin te druppelen.
  • Haal genoeg ijs in huis, want hierna wil je sowieso nog een affogato ;)

Spontane ijs-craving gekregen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.