Redactie
Redactie Inspiratie 8 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Van salade tot soep: alles over parelcouscous

Van het Midden-Oosterse schap in de supermarkt tot kant-en-klare salades bij de traiteur: parelcouscous is je-van-het.

Parelcouscous wordt ook wel Israëlische couscous genoemd, en dat is niet geheel zonder reden. Toen het land Israël namelijk net was gesticht, was er niet veel geld voor handen. De toenmalige minister president David Ben-Gurion moest een vervanger vinden voor de te dure rijst. Dit werd uiteindelijk parelvormige pastaballetjes, nu beter bekend als ptitim of… parelcouscous!

Hoewel het veel op elkaar lijkt, wordt ptitim ook wel verward met mograbieh en maftoul genoemd. Alledrie worden ze wel parelcouscous genoemd, maar er zijn grote verschillen in bereiding en hoofdingrediënt. Hier lees je er meer over.

De p van pasta

Het mag dan overigens wel ‘couscous’ worden genoemd, qua structuur heeft het meer weg van pasta. Daarbij geeft ook nog eens veel meer body aan een gerecht waardoor je er wat ons betreft meer kanten mee op kunt.

Denk bijvoorbeeld aan een (simpele) salade, die door de toevoeging van parelcouscous opeens als volwaardige maaltijd kan fungeren. Maar, het is ook meer dan lekker door een (maaltijd)soep, als bijgerecht met een beetje extra vierge olijfolie, door een snel ontbijtje of in plaats van pasta met een simpele saus.

Parelcouscous in de winkel

Waar het een jaar of twee geleden nog serieus zoeken was, vind je parelcouscous in steeds meer supermarkten. Ga naar het Midden-Oostserse schap en grote kans dat je de balletjes tegemoet glanzen.

Wij hebben het vaker gevonden van het merk Al’Fez bij Albert Heijn (herkenbaar aan de paars-witte verpakking), maar ook sommige filialen van Jumbo, Midden-Oosterse kraampjes op markten, toko’s en de meeste groothandels verkopen het. De ene keer zijn de balletjes wit van kleur, maar vaak zijn ze ook gemixt met oranje en groene.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.